Gingăşia infinită a mamelor delfin: le "cântă" puilor aflaţi în pântec

La fel ca şi unele femei gravide care vorbesc cu bebeluşii încă de când aceştia se află în pântec, se pare că mamele delfin fac acelaşi lucru cu micuţii lor.
(Captură Foto)

Până în prezent, oamenii de ştiinţă au stabilit că fiecare delfin are propriul său fluierat care îl identifică, ca şi numele pe care le folosesc oamenii. De asemenea, în studii anterioare, aceştia au observat că, în timpul celor două săptămâni după naşterea micuţului, mama delfin îşi intensifică volumul fluieratului (dar nu se ştia de ce).

Conform unui studiu efectuat de o echipă de la University of Southern Mississippi din Statele Unite ale Americii, condusă de Audra Elizabeth Ames, cu o lună înainte ca puii să se nască, mamele delfin încep să "cânte" un anumit fluierat, care mai târziu le va permite să-şi identifice creaturile.

"Toate acestea sugerează că o parte a procesului de recunoaştere a fluieratului mamei are loc în pântec", a scris Dr. Ames în studiul prezentat în această săptămână, la conferinţa anuală a Asociaţiei Americane de Psihologie.

Dar nu numai atât, tot în timpul primelor două săptămâni de viaţă ale delfinului nou născut, celelalte animale adulte îşi micşorează intensitatea fluierăturilor, în timp ce fluieratul mamei se menţine ridicat. Şi, odată ce mama delfin încetează să mai efectueze aceste repetiţii, ceilalţi încep să-şi reia propriile fluierături cu o intensitate mai mare.

Comportament similar cu cel uman?

"Ceea ce face ca ceilalţi delfini să rămână aproape tăcuţi (în timpul primelor două săptămâni de viaţă ale micuţului delfin) este de a preveni ca puiul să înveţe fluieratul greşit (şi să nu-şi poată identifica mama)", a declarat Ames pentru revista Live Science.

Această descoperire întăreşte teoria că delfinii îşi dezvoltă aptitudinile în acelaşi mod ca şi oamenii.

"În ultimul trimestru de sarcină, bebeluşii umani dezvoltă o preferinţă pentru vocea mamei", a adăugat ea. "Nu ştim dacă ce se întâmplă cu delfinii este exact acelaşi lucru, dar poate fi ceva asemănător".

Pe parcursul cercetării, echipa a înregistrat 80 de ore de audio cu cinci delfini adulţi, timp de două luni înainte şi după naşterea unui pui de delfin care mai târziu a fost numit Mira. Astfel, au descoperit că mama, Bella, producea un nou fluierat în săptămânile înainte să nască, care a rămas acelaşi şi după ce a născut. Expertul a menţionat, de asemenea, că bebeluşii de delfini nu dezvoltă un fluierat propriu până la vârstă de aproximativ două luni.

Acest sunet produs de mama delfin este "numele" care îl va identifica de restul grupului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură