Giuseppe Conte: 5 state UE ajută imigranţii de pe ambarcaţiunea Sea Watch 3

Guiseppe Conte
Guiseppe Conte (NurPhoto/Getty Images)

Premierul italian Giuseppe Conte a afirmat marţi că cinci ţări s-au oferit să ajute 47 de imigranţi aflaţi la bordul unei nave umanitare blocate în largul coastei Siciliei, potrivit Reuters.

Nava Sea Watch 3, administrată de un grup umanitar german, a salvat imigranţii dintr-o ambarcaţiune din cauciuc în largul coastei libiene în urmă cu peste o săptămână. Însă Italia, care şi-a închis porturile în faţa navelor umanitare, a refuzat să permită imigranţilor de pe Sea Watch 3 să coboare şi să ceară azil.

“Doresc să mulţumesc ţărilor prietene care, în ultimele ore, au afirmat că sunt dispuse să găsească o soluţie comună”, a declarat Conte reporterilor în capitala cipriotă Nicosia.

Acesta a precizat că ţările respective sunt Germania, Franţa, România, Portugalia şi Malta.

Situaţii similare din trecut s-au încheiat prin decizia unor ţări UE de a accepta imigranţii blocaţi în navele de salvare.

Preşedintele francez Emmanuel Macron, luând cuvântul alături de Conte la o întâlnire a ţărilor sud-europene, a cerut navei Sea Watch 3 să andocheze în cel mai apropiat port sigur cât mai repede posibil, făcând referire clară la Italia, imigranţii urmând a fi apoi distribuiţi în cele 5 ţări implicate.

Conte a precizat că nu a oferit instrucţiuni ca imigranţii de pe navă să fie aduşi la mal în Sicilia, adăugând că, pentru moment, guvernul său se asigură că imigranţii sunt bine trataţi pe navă.

Este a doua oară într-o lună când Sea Watch 3, care navighează sub pavilion olandez, a rămas blocată în largul mării cu imigranţi salvaţi la bord fără a avea permisiunea să andocheze într-un port sigur.

Precedentul incident s-a încheiat după 19 zile, imigranţilor fiindu-le permis să coboare în Malta. Ulterior, ca urmare a unui acord încheiat între 8 ţări UE, inclusiv Italia, imigranţii au fost distribuiţi.

Italia a permis navelor umanitare să andocheze în porturile sale în mod regulat până în iunie 2018, când noul guvern condus de partidul de dreapta Liga şi partidul anti-establishment Mişcarea Cinci Stele a preluat conducerea şi nu a mai permis altor imigranţi să ajungă în ţară, conform promisiunilor electorale făcute de liderul Ligii, vicepremierul Matteo Salvini.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe