Google interzice reclamele pentru produsele VPN, care ajută ocolirea cenzurii chineze

(Getty Images)

Google ajută din nou guvernul comunist al Chinei şi controlul orwellian asupra fluxului de informaţii, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

La începutul acestei luni, au ieşit la lumină dovezi care sugerează că Google a continuat să dezvolte motorul de căutare cenzurat Dragonfly - care să blocheze informaţii considerate sensibile de guvernul comunist chinez -, deşi gigantul american declarase că a abandonat proiectul după o revoltă în cadrul companiei.

Recent, ZDNet a raportat că Google a interzis reclamele pentru produsele VPN (Virtual Private Network) destinate utilizatorilor chinezi, invocând “restricţii legale locale”.

VPN-urile reprezintă singura cale prin care internauţii chinezi pot ocoli filtrele draconice de pe Internet care au blocat site-uri precum Facebook, Twitter, Gab, Instagram, Reddit, Discord, Whatsapp, WikiLeaks, Google şi Gmail. Printre site-urile de ştiri blocate se numără şi Zero Hedge, BBC, Bloomberg, Reuters, WSJ, NYT şi Business Insider.

“În prezent, politica Google Ads este de a nu permite promovarea serviciilor VPN în China din cauza restricţiilor legale locale”, a susţinut Google într-un e-mail trimis miercuri, 20 martie.

VPNMentor - un website care furnizează servicii, informaţii confidenţiale (sfaturi) şi evaluări ale produselor VPN - a primit e-mailul şi a cooperat cu ZDNet.

Totodată, VPNMentor a declarat că Google i-a împiedicat pe angajaţi să plaseze reclame în Google Ads pentru versiunea chineză a site-ului său, potrivit ZDNet.

În ianuarie 2017, Beijingul a lansat o campanie de suprimare a serviciilor VPN, cerând tuturor furnizorilor activi din China să se înregistreze pentru a obţine autorizaţie de la guvernul chinez. În iulie 2017, China a forţat Apple să elimine toate aplicaţiile pentru VPN din App Store. După aceea, o interdicţie totală asupra tuturor VPN-urilor a fost impusă în 31 martie 2018 în China, potrivit ZDNet, deşi unele aplicaţii au continuat să funcţioneze în pofida acestui lucru.

Totuşi, oficialii chinezei folosesc acum interdicţia pentru a-i prinde pe utilizatorii care folosesc VPN. Prima amendă pentru utilizarea unui produs VPN a fost dată la începutul acestui an unui utilizator din Guangdong.

În ciuda interdicţiei privind aplicaţiile VPN, China rămâne unul dintre principalii vânzători de tehnologii VPN. Un studiu publicat în noiembrie 2018 a dezvăluit că aproximativ 60% dintre principalele aplicaţii mobile pentru VPN sunt administrate de companii deţinute de chinezi sau cu sediul în China.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe