Google suspendă accesul Huawei la sistemul de operare Android

(Getty Images)

Compania hi-tech americană Google a anunţat duminică faptul că retrage licenţa Huawei de a-i folosi sistemul de operare pentru telefoane mobile Android, forţând compania chineză să se bazeze pe o versiune open a programului, potrivit Deutsche Welle.

Noile smartphone-uri Huawei nu vor mai avea acces la servicii precum Gmail, Maps şi YouTube sau update-uri pentru securitate.

Totuşi, persoanele care deţin telefoane Huawei vor putea folosi şi actualiza aplicaţiile deja descărcate pe dispozitivele lor.

În urmă cu câteva zile, preşedintele Donald Trump a semnat un ordin executiv pentru a opri companiile americane să folosească echipamente de telecomunicaţii produse de “adversari străini” ce ar putea prezenta un risc la securitatea naţională a SUA. Trump a plasat Huawei pe o listă neagră, blocând accesul acesteia la pieţele interne şi restricţionând vânzările companiei în SUA.

“Ne conformăm ordinului şi evaluăm implicaţiile”, a declarat un purtător de cuvânt al Google.

Cancelarul german Angela Merkel şi puternica asociaţie industrială BDI s-au distanţat de decizia Statelor Unite de a plasa producătorul chinez de telecomunicaţii Huawei pe lista neagră.

“Europa trebuie să îşi menţină propriul curs”, a declarat BDI, adăugând că Uniunea Europeană va decide independent ce companii vor putea participa la infrastructura reţelelor de generaţie nouă 5G. “Europa nu trebuie să fie târâtă în disputa comercială dintre China şi Statele Unite”, a adăugat asociaţia.

Merkel, fiind întrebată la o conferinţă de presă despre decizia SUA privind Huawei, a afirmat că Germania îşi va menţine poziţia, şi anume aceea că firmele care vor participa la licitaţia pentru proiectul 5G trebuie să respecte criteriile impuse de guvernul german.

De asemenea, Franţa şi Olanda au declarat joia trecută că guvernele lor nu plănuiesc să urmeze SUA şi să aplice interdicţii participării Huawei la construirea reţelelor lor 5G, potrivit Deutsche Welle.

Fondatorul şi directorul general al Huawei, Ren Zhengfei, refuză să cedeze presiunii americanilor şi a afirmat că firma sa “s-a pregătit deja pentru acest lucru”.

Unele rapoarte media americane sugerează că Huawei şi-a dezvoltat propriul sistem de operare pentru cazul în care şi-ar pierde accesul la serviciile Google şi Microsoft.

Washingtonul a încercat în ultimele luni să convingă aliaţii din întreaga lume să nu permită folosirea produselor Huawei în construirea reţelelor 5G, dar fără prea mare succes. Iar acum, producătorul chinez de smartphone-uri şi echipamente de telecomunicaţii a susţinut că este dispus să semneze aşa-numite acorduri “no-spy” (de interzicere a spionajului) cu guvernele care îi adoptă tehnologia, inclusiv cu cel al Marii Britanii care încă este in procesul de a decide cât de mult se va baza pe Huawei.

Politicienii americani suspectează că echipamentele Huawei ar putea fi folosite pentru spionaj – şi nu fără motiv. Legea chineză, de exemplu, ar putea practic să forţeze companii precum Huawei să coopereze cu regimul comunist.

De-a lungul anilor, Huawei a avut o ascensiune controversată şi marcată de scandaluri, primul de talie internaţională având loc în 2003, când compania Cisco a dat în judecată concernul chinez pentru că i-a furat tehnologia. De atunci, Huawei a fost bănuită de nenumărate ori de spionaj în favoarea regimului comunist chinez, primind interdicţii de participare la licitaţii guvernamentale în mai multe ţări, pe motive de securitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe