Gorbaciov crede că Vladimir Putin repetă greşelile lui: a început să se creadă Dumnezeu

Ultimul preşedinte sovietic, Mihail Gorbaciov.
Ultimul preşedinte sovietic, Mihail Gorbaciov. (ANDREY SMIRNOV / AFP / Getty Images)

Primul şi ultimul preşedinte sovietic, Mihail Gorbaciov, consideră că actualul şef al statului rus, Vladimir Putin, repetă greşelile lui, deoarece a început să se creadă Dumnezeu, relatează agenţia de presă Unian.

'Mi se pare că începe să sufere de aceeaşi maladie ca mine: încredere în sine excesivă. Şi tot ce se spune, nu contează. El este deja Dumnezeu sau cel puţin adjunctul lui Dumnezeu, pe ce probleme - nu ştiu', a spus Gorbaciov (83 de ani), în timpul prezentării noului său volum 'După Kremlin'.

'Mi se părea că l-am prins pe Dumnezeu de picior', a evocat el perioada în care fusese conducătorul ţării, când a iniţiat Perestroika, care s-a încheiat cu înlăturarea sa de la putere. 'Să nu fiţi trufaşi niciodată, vanitatea mi-a jucat o festă', a exclamat fostul lider sovietic, recunoscând că Putin nu s-a mai întâlnit cu el în ultimul an şi jumătate pe motiv 'că nu are timp'.

El a subliniat că un stat puternic nu se construieşte prin forţă.'Un stat puternic este un stat democratic', a spus Gorbaciov. 'Un stat puternic nu poate dispersa în forţă manifestaţii ale opoziţiei, iar dacă procedează astfel, acesta este un semn de slăbiciune.'

În cazul în care dificultăţile te depăşesc, nu trebuie să-ţi fie teamă să te retragi, a subliniat ex-liderul sovietic. În acelaşi timp, Putin a făcut multe pentru a salva Federaţia Rusă de la dezintegrare după preşedintele Boris Elţîn; deşi a folosit metode autoritare, a făcut aceasta în interesul majorităţii, a mai declarat el.

Astăzi, în Rusia, numărul momentelor autoritariste în activitatea eşaloanelor de vârf ale puterii a crescut, a constatat Gorbaciov. 'Nu cred că este just'.

Cu ocazia lansării noului său volum, Mihail Gorbaciov a anunţat că lucrează la un program de stabilizare a situaţiei în lume. 'În Germania - unde am participat la începutul lui noiembrie la ceremoniile dedicate împlinirii a 25 de ani de la căderea Zidului Berlinului - am fost solicitat de către cercuri serioase internaţionale să-mi asum efortul dezvoltării unui astfel de program', a spus el.

'Noi pledăm ca toţi oamenii să trăiască în linişte, ca pacea să fie a tuturor, şi nu pentru ca să câştige cineva de pe urma acesteia jefuind naţiunile mai slabe', a spus fostul lider sovietic, care în noul său volum evocă luptele de culise de la Kremlin pentru putere, care au dus la destrămarea URSS.

Cele câteva sute de persoane care au venit la lansarea cărţii l-au întâmpinat cu aplauze. Autorul însuşi era ţinut de braţ. Gorbaciov a făcut glume în legătură cu aceasta şi a spus că este 'cel mai matur' din sală şi poate oferi consultaţii cu privire la probleme de sănătate. A amintit că zvonistica i-a anunţat decesul de mai multe ori şi a declarat că duşmanii săi vor trebui să mai aştepte, invitându-i pe toţi simpatizanţii lui la cea de-a 90-a sa aniversare.