Gorghiu: Europarlamentarii PNL nu vor vota rezoluţia privind statul de drept dacă va include sancţiuni financiare

Liberalii sunt de acord cu multe dintre lucrurile spuse în Rezoluţia privind statul de drept din România, însă nu o vor vota dacă ea va include sancţiuni financiare pentru ţara noastră.
Alina Gorghiu
Alina Gorghiu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Dacă Rezoluţia pe Justiţie din Parlamentul European va fi votată se impune demisia atât a premierului Viorica Dăncilă cât şi a liderilor PSD şi ALDE, Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu, ca principali susţinători ai actualului guvern, a opinat vineri fosta şefă a PNL, senatoarea Alina Gorghiu.

"De ceea ce ne era frică pentru România, nu am reuşit să scăpăm; această Rezoluţie, dacă va fi votată în data de 13 noiembrie, în mod cert impune demisia doamnei premier, care s-a răţoit la toţi liderii europeni când a fost în vizită în Parlamentul European, dar va fi nevoie în mod clar şi de demisia liderilor PSD şi ALDE, care girează acest guvern, Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu, cei care au un discurs antieuropean continuu în problema Justiţiei, a statului de drept din România şi mai ales în problema fondurilor europene", a declarat Alina Gorghiu, citată de Agepres, într-o conferinţă de presă.

Liberala a reamintit că rezoluţia privind statul de drept din România, semnată de toţi liderii grupurilor politice din Parlamentul European, va fi supusă la vot în Parlamentul European în aceeaşi zi în care se va publica Raportul pe Justiţie din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Reamintim că se anticipează ca ambele documente vor fi foarte critice la adresa autorităţilor de la Bucureşti.

"Două lovituri năpraznice, se pare că data de 13 este o zi cu ghinion pentru România, când reacţiile europene nu vor fi pe măsura celor sperate de noi. (...). Aceşti lideri au intrat în conflict chiar şi cu comisarul european Corina Creţu, cu propriul candidat la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, domnul Frans Timmermans, şi cred că, din păcate, în contextul actual, discursul lor antieuropean va continua şi se va acutiza", a adăugat Gorghiu.

Alina Gorghiu a mai precizat că PNL, prin parlamentarii europeni, nu va vota această Rezoluţie dacă va include sancţiuni financiare, ceea ce nu înseamnă însă că liberalii nu sunt de acord cu foarte multe lucruri spuse în respectiva Rezoluţie cu referire la combaterea corupţiei, la toate dispoziţiile privitoare la statul de drept, libertatea ONG-urilor şi a presei, condamnarea represiunii din 10 august şi toate celelalte recomandări care sunt în favoarea României.

Senatoarea a mai subliniat că nimeni nu-şi doreşte şi că nu crede că se pune problema activării articolului 7, care presupune suspendarea dreptului de vot pentru un stat comunitar, dar este "o premieră extrem de negativă că o ţară care se pregăteşte să preia preşedinţia UE trece printr-un asemenea proces".