Graţieri marca PSD. Ministerul Justiţiei grijuliu cu "baronii" bătrâni şi bolnavi

Deţinuţii care au împlinit 60 de ani - cum ar fi Dan Voiculescu - cei cu copii mici în întreţinere, precum şi cei cu boli incurabile, precum Nicuşor Constantinescu, pot beneficia de graţieri de 1/2 din pedepse, graţierile parţiale fiind oferite cu generozitate inclusiv puşcăriaşilor corupţi. Şi nu doar lor. Preţul generozităţii PSD va fi plătit de români, căci nu doar corupţii vor ieşi mai devreme de după gratii, ci şi violatorii, pedofilii şi ucigaşii.
Florin Iordache(PSD),
Florin Iordache(PSD), (Florin Chirila/Epoch Times)

Ministerul Justiţiei a publicat astăzi, pe site, proiectul controversatei ordonanţe de urgenţă vizând graţierea unor persoane. Proiectul prevede că se graţiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv, precum şi pedepsele cu amendă, cu excepţia recidiviştilor. Dispoziţiile prezentei ordonanţe de urgenţă se aplică numai faptelor comise până la data de 18.01.2017, mai prevede proiectul.

De asemenea, se graţiază în parte cu 1/2 pedepsele cu închisoare aplicate persoanelor care au împlinit vârsta de 60 ani, femeilor însărcinate (gravide) sau persoanelor care au în întreţinere minori cu vârsta de până la 5 ani şi tot cu 1/2 sau, după caz, cu restul de pedeapsă neexecutat din pedepsele cu închisoare aplicate persoanelor care, conform expertizei medico-legale emise de instituţiile abilitate sunt diagnosticate cu boli incurabile în faze terminale, prevedere care s-ar putea dovedi că se potriveşte mânuşă unor personaje precum Nicuşor Constantinescu sau altor baroni care, după intrare în închisoare, şi-au descoperit sau redescoperit boli grave.

Merită menţionat că, în timp ce graţierile celor cu pedepse de până la 5 ani nu se aplică celor vinovaţi de omor, vătămare corporală, viol, ultraj, trafic de persoane etc. şi nici celor vinovaţi de fapte de corupţie, în ceea ce priveşte graţierile cu 1/2 din pedeapsa aplicată celor peste 60 de ani sau cu 1/2 din pedeapsa neexecutată celor gravi bolnavi, aceste restricţii nu există. Ori, este ştiut că mulţi dintre cei ajunşi după gratii pentru fapte de corupţie sunt în vârstă şi invocă numeroase boli.

Proiectul mai prevede că graţierea este condiţionată de achitarea despăgubirilor la care persoana condamnată a fost obligată prin hotărâre judecătorească definitivă, în termen de 1 an de la punerea în libertate (suficient cât să "produci" banii furaţi la loc n.r.). Însă, atenţie, această prevedere nu se aplică şi beneficiarilor de graţieri parţiale. Corupţii bătrâni şi/sau bolnăviori, sau părinţi de copii mici, pot ieşi de după gratii liniştiţi, fără să se streseze că într-un an vor trebui să achite prejudiciul, rămânând ca statul să-şi bată capul cum să recupereze de la ei banii furaţi.

Textul ordonanţei poate fi consultat aici

MJ susţine, în nota de fundamentare că, potrivit datelor oficiale, opt închisori din România au un grad de ocupare mai mare de 200%, iar indicele mediu de ocupare este 157,7%, că Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunţat condamnări împotriva mai multor state europene pentru condiţiile de detenţie şi supraaglomerarea din închisori, motiv pentru care graţierile s-ar impune.

În această lumină, interesant faptul că, deşi PSD pretinde că scopul proiectului este de a mai goli din închisorile mult prea pline, draftul de OUG îi ajută şi pe cei condamnaţi cu suspendare (cum ar fi Liviu Dragnea?).

Astfel, alineatul 2 al art. 5 prevede că "Graţierea are efecte şi asupra pedepselor a căror executare este suspendată condiţionat, în acest caz partea din termenul de încercare care reprezintă durata pedepsei pronunţate de instanţă se reduce în mod corespunzător.

Reamintim că ministrul Justiţiei a confirmat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute împreună cu premierul, că Ministerul său a elaborat două ordonanţe, una vizând graţierile şi alta - oficial - punerea în acord a legislaţiei cu deciziile CCR. Cele două proiecte de act normativ ar fi fost finalizate ieri şi trimise spre consultări în această dimineaţă către CSM, Parchet etc.

"Când vom avea avizele, vom intra în Guvern. În acest moment, Ministerul Justiţiei şi-a asumat cele două acte normative."

Întrebat dacă proiectele de OUG au fost realizate în urma unor consultări cu instituţiile interesate/de specialitate, ministrul a răspuns: NU.

Se mai impune menţionat că atât premierul Grindeanu cât şi ministrul Justiţiei au susţinut că nu voiau să adopte în şedintă de Guvern, pe şest, această ordonanţă, aşa cum au fost acuzaţi. Textul proiectului de OUG îi contrazice însă, art. 6 prevăzând că dispoziţiile prezentei ordonanţe de urgenţă se aplică numai faptelor comise până la data de 18.01.2017 iar art. 7 că ordonanţa intră în vigoare la data de 18.02.2017.