Grecia are nevoie disperată de bani iar negocierile pentru bailout sunt blocate


Ministrul grec al finanţelor, Yanis Varoufakis.
Ministrul grec al finanţelor, Yanis Varoufakis. (Captură Foto)

În ciuda unei atmosfere mai liniştite din ultima săptămână, negocierile privind bailout-ul elen aparent nu au apropiat taberele de încheierea unui acord. Şi cu fiecare zi care trece, Grecia se apropie de incapacitatea de plată, conform Business Insider.

Atena încearcă să deblocheze un pachet financiar de 7,2 miliarde de euro pentru a putea ieşi din criză pentru cel puţin câteva luni. Dar discuţiile nu au înregistrat un progres semnificativ.

Detaliile asupra cărora guvernul elen şi creditorii săi internaţionali nu au putut să cadă de acord săptămâna trecută, sau acum o lună, sau acum trei luni, încă reprezintă cea mai mare problemă.

Pensiile şi reformele de pe piaţa muncii sunt elemente esenţiale în acest acord. Instituţiile internaţionale şi creditorii europeni de la care Grecia vrea să obţină banii impun reforme majore pe care noul guvern elen le vede ca pe nişte linii roşii.

Acest impas a planat de fiecare dată la întâlnirile dintre cele două tabere. Şi, conform ziarului elen Kathimerini, un purtător de cuvânt al guvernului a declarat luni seara că “lichiditatea este o chestiune presantă.”

Vicepremierul elen Yiannis Dragasakis se va întâlni marţi în Frankfurt cu preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, în timp ce ministrul grec de Finanţe Yanis Varoufakis are întâlniri cu omologul său francez Michel Sapin şi comisarul UE pentru Afaceri Economice, Pierre Moscovici.

Conform unui raport publicat marţi dimineaţa de ziarul Financial Times, creditorii europeni ai Greciei vor trebui să şteargă o parte a datoriei elene din moment ce ţara se află acum departe de drumul dorit (şi se luptă din nou cu un deficit, în ciuda aşteptărilor că va beneficia de un surplus).

Raportul susţine că directorul european al Fondului Monetar Internaţional, Paul Thomsen, a declarat delegaţilor de la Riga la sfârşitul lunii aprilie că finanţele publice elene au scăzut acum atât de mult încât vechile planuri trebuie revizuite.

Deoarece marele excedent se transformă acum într-un deficit semnificativ, datoriiile Greciei vor începe din nou să crească. Acest lucru fie va forţa Atena să adopte măsuri de austeritate drastice, fie creditorii din zona euro vor cădea de acord să şteargă o parte din datoria Atenei pentru a readuce Grecia pe o cale sustenabilă, consideră FMI – se arată în raportul Financial Times.

“FMI crede că distanţa dintre cele două situaţii este foarte mare acum”, a declarat un oficial senior implicat în discuţii. El a notat că atât Atena, care se opune aplicării de noi reforme economice, cât şi creditorii din zona euro probabil se vor lupta cu FMI în această privinţă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie