Grecia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de peste 280 miliarde de euro

Alexis Tsipras (Prim-ministru al Greciei),
Alexis Tsipras (Prim-ministru al Greciei), (Florin Chirila/Epoch Times)

Grecia cere Germaniei să plătească peste 280 miliarde de euro pentru ceea ce Atena susţine că sunt despăgubiri de război – la mai puţin de două săptămâni după ce preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a cerut scuze pentru atrocităţile comise de regimul nazist, potrivit Express.co.uk.

Între timp, parlamentarul britanic de origine poloneză Daniel Kawczynski, care a susţinut de multe ori că Germania ar trebui să plătească compensaţii altor ţări, inclusiv Poloniei şi Marii Britanii, a declarat că nu se poate avea încredere în Germania atâta timp cât nu va “plăti ce datorează”.

Guvernul german a respins afirmaţiile că ar datora ceva Greciei sau Poloniei pentru pagubele produse în timpul războiului, insistând că problema a fost soluţionată în 1960, când Berlinul a plătit Atenei 115 milioane de mărci germane, echivalentul a 230 milioane de euro in banii de astăzi.

Însă Grecia continuă să-şi revendice pretenţiile, în pofida comentariilor făcute de Steinmeier în cursul vizitei de stat efectuate la începutul acestei luni.

Costas Douzinar, care conduce comisia pentru apărare şi relaţii externe din Parlamentul grec, a afirmat: “Aceasta este o problemă care, la nivel psihologic, încă provoacă nemulţumiri. Şi, ca guvern, suntem determinaţi să o dezbatem”.

Atena insistă asupra despăgubirilor după o primă anchetă parlamentară cuprinzătoare referitoare la pagubele provocate de naziştii care au ocupat Grecia pe aproape toată perioada războiului.

Raportul estimează compensaţii totale în valoare de aproximativ 288 miliarde de euro pentru distrugerile provocate în Grecia în perioada 1941-1944, anii în care ţara s-a aflat sub dominaţia celui de-al Treilea Reich.

În plus, raportul susţine că Greciei i se datorează de asemenea aproximativ 11,2 miliarde de euro pentru un credit de 476 milioane de mărci, pe care forţele naziste l-au luat cu forţa de la Banca Centrală a Greciei în 1943.

Pentru pregătirea raportului, oficialii au examinat peste 400.000 de pagini de informaţii din arhivele naţionale ale SUA referitoare la atrocităţi, precum şi alte documente din Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe