Grecia confiscă tot capitalul local

Premierul grec Alexis Tsipras.
Premierul grec Alexis Tsipras. (Captură Foto)

Vineri seara, într-o încercare de a depăşi problemele financiare ale statului, Parlamentul elen a votat un decret controversat prin care devine obligatoriu transferul rezervelor de fonduri ale instituţiilor publice şi ale autorităţilor locale către Banca centrală a Greciei.

Decretul a fost adoptat cu 156 de voturi pentru şi 104 împotrivă.

În timpul şedinţei, partidele de opoziţie au susţinut că acest decret este neconstituţional şi au acuzat guvernul lui Alexis Tsipras că prelungeşte negocierile cu creditorii internaţionali – Banca Centrală Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană – în timp ce ţara rămâne fără bani într-un ritm rapid.

Prin adoptarea acestei măsuri, guvernul elen urmăreşte să acopere nevoile de urgenţă ale statului, care se ridică la trei miliarde de euro pentru următoarele 15 zile, arată textul decretului.

Guvernul lui Tsipras a estimat că, în urma transferului obligatoriu al rezervelor de fonduri de la aproximativ 1.400 de entităţi publice (spitale, universităţi, etc) şi autorităţi locale, ar trebui să se strângă aproximativ 1,5 miliarde de euro. Totuşi, ziarul Kathimerini a susţinut vineri că de fapt ar fi vorba de doar 400 milioane de euro.

Citând o încălcare a Constituţiei, opoziţia ţării şi reprezentanţii entităţilor vizate – în special autorităţile locale – au declarat că guvernul elen intervine în gestionarea fondurilor lor.

Luni, 20 aprilie, Grecia a emis un act legislativ prin care cere instituţiilor din sectorul public să transfere rezervele inactive de bani către Banca Centrală a ţării, ca parte a eforturilor Atenei de a evita un faliment.

BCE a majorat la 74 de miliarde de euro plafonul liniei de finanţare de urgenţă ce poate fi acordat creditorilor eleni, după ce, la începutul acestui an, instituţia a încetat să mai accepte obligaţiuni greceşti drept garanţii pentru creditele acordate băncilor comerciale. Măsura a pasat practic sarcina finanţării băncilor greceşti pe Banca Centrală a Greciei, susţine Agerpres.

Eforturile Atenei pentru a găsi fonduri arată care este nivelul constrângerilor financiare asupra premierului elen Alexis Tsipras, care încearcă să convingă creditorii străini să extindă programul de salvare financiară a ţării şi să elibereze ultima tranşă de împrumut – 7,2 miliarde de euro.

Aceştia condiţionează eliberarea tranşei de plăţile pe care Grecia trebuie să le facă în mai şi iunie, în valoare de câteva miliarde de euro.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe