Grecia, creditorii riscă instabilitatea în zona euro fără un acord privind noul bail-out

Grecia se află din nou în pragul falimentului, creditorii europeni încearcă să ajungă la un acord pentru condiţiile unui nou bail-out.
(photos.com)

Grecia şi creditorii acesteia ar trebui să aprobe cât mai repede un nou şir de reforme pe care ţara îndatorată trebuie să le facă pentru a debloca noi împrumuturi, a declarat duminică un înalt oficial al Uniunii Europene, avertizând asupra unui nou val de instabilitate financiară în zona euro în cazul eşecului.

“Acum nu este momentul să ne întoarcem în trecut la perioada de instabilitate financiară”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi seful serviciilor financiare ale UE, pentru ziarul german Welt am Sonntag.

“Reformele programului au ca obiectiv îmbunătăţirea competitivităţii economiei greceşti şi să ofere grecilor speranţa unui viitor stabil şi sigur”, adăuga acesta.

Grecia şi creditorii săi internaţionali au făcut un progres substanţial în timpul discuţiilor de vineri pentru a elimina diferenţele legate de reforme.

Preşedintele miniştrilor de finanţe din zona euro, Jeroen Dijsselbloem, a afirmat că discuţiile de vineri au adus toate părţile aproape de o etapă unde creditorii pot trimite o misiune de experţi în Grecia pentru a pregăti un raport despre finalizarea seriilor de reforme.

Un astfel de acord ar permite luarea unei decizii de către miniştrii de Finanţe ai zonei euro care să ofere noi tranşe de împrumut Greciei. În caz contrar, Grecia ar putea ajunge din nou în pragul falimentului, în iulie.

Prim-ministrul grec Alexis Tsipras, a declarat sâmbătă că mult amânata examinare a condiţiilor pentru noul bail-out ar putea fi finalizată pozitiv, dar a repetat că Atena nu va accepta cereri “iraţionale” din partea creditorilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie