Grecia: Tsipras prevede un acord cu creditorii internaţionali până în 9 mai

Premierul grec Alexis Tsipras.
Premierul grec Alexis Tsipras. (Captură Foto)

Premierul grec Alexis Tsipras s-a declarat încrezător că negocierile dintre Atena şi creditorii săi internaţionali sunt foarte aproape de un acord preliminar şi în acelaşi timp a respins ideea organizării de alegeri anticipate în cazul eşuării negocierilor prelungite, conform CBC.

Tsipras a declarat postului de televiziune privat Star TV că el crede că un prim acord va putea fi încheiat până la sfârşitul săptămânii viitoare, care poate fi ulterior ratificat de partenerii europeni ai Greciei.

“Cred că până la 9 mai vom avea un acord” care va permite deblocarea unei părţi din fondurile de salvare, a declarat Tsipras în cadrul unui interviu de 3 ore difuzat în cursul nopţii de luni spre marţi.

De la alegerea sa în luna ianuarie, guvernul radical de stânga al lui Tsipras a fost prins în discuţii tot mai tensionate cu celelalte ţări europene care utilizează moneda euro şi care au oferit banii necesari menţinerii Greciei pe linia de plutire în ultimii 5 ani.

Miza negocierilor este o tranşă finală de 7,2 miliarde de euro din programul de bailout al Greciei, care va permite ţării să efectueze plăţi către creditorii săi europeni şi către Fondul Monetar Internaţional, precum şi funcţionarilor de stat şi pensionarilor. Rezervele de bani ale Greciei sunt periculos de mici şi eşecul respectării obligaţiilor sale financiare ar putea declanşa un lanţ de evenimente care ar putea, în cele din urmă, să ducă la forţarea Atenei să abandoneze zona euro.

Un test major va avea loc în 12 mai, când Atena trebuie să plătească FMI-ului aproximativ 700 de milioane de euro. Tsipras a declarat că, dacă guvernul trebuie să aleagă, atunci “prioritatea noastră este răspunderea faţă de societate, adică plătirea pensiilor şi salariilor.”

Creditorii internaţionali cer mai multe reforme şi economii şi au întâmpinat o opoziţie puternică din partea guvernului lui Tsipras, care a fost ales pe baza unor promisiuni că va renunţa la măsurile de austeritate şi va şterge o parte din datoria ţării.

Mai mult, Tsipras a respins organizarea de alegeri anticipate dacă eşuează negocierile. Totuşi, deşi insistă că se va încheia un acord, Tsipras nu exclude organizarea unui referendum asupra acestei chestiuni, susţine CBC.

“Dacă se va ajunge la un acord care mă plasează în afara limitelor [mandatului meu], atunci nu îmi rămâne nimic de făcut. Oamenii vor decide – evident fără alegeri [anticipate], aş vrea să clarific acest lucru”, a declarat Tsipras.

Luni, Atena a anunţat remanierea echipei sale de experţi în vederea unei comunicări mai eficiente cu Bruxellesul. Şi, potrivit unor informaţii apărute în presă, ţara se îndreaptă spre un compromis cu creditorii săi, susţine Agerpres.

Premierul elen a mai declarat în cadrul interviului că Atena este pregătită să ia în considerare un anumit număr de privatizări. Tsipras a precizat că guvernul său doreşte să se înscrie în anumite acorduri de parteneriat, în special în privinţa privatizării portul Pireu.

În ceea ce îl priveşte pe ministrul grec al finanţelor Yanis Varoufakis, care a fost criticat de colegii săi europeni pentru că se mişcă prea încet în cadrul discuţiilor, Tsipras a declarat că acesta încă se bucură de suportul guvernului şi că va continua să conducă negocierile.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe