Grecii din nou în stradă. Proteste împotriva acordului privind numele Macedoniei

Protest în localitatea elenă Pella, nordul Greciei, împotriva folosirii termenului de “Macedonia” pentru ţara cu acelaşi nume, 6 iunie 2018.
Protest în localitatea elenă Pella, nordul Greciei, împotriva folosirii termenului de “Macedonia” pentru ţara cu acelaşi nume, 6 iunie 2018. (Getty Images)

Mii de persoane au protestat miercuri în principalele oraşe ale Greciei împotriva măsurilor autorităţilor de a soluţiona o dispută veche de câteva decenii privind numele ţării vecine Macedonia.

Aproximativ 2.000 de manifestanţi s-au adunat în Pella, capitala istorică a regatului antic macedonean, în provincia nordică elenă Macedonia, precizează RFE/RL. Totuşi, organizatorii au susţinut că au sperat la o prezenţă mai semnificativă.

Proteste similare organizate de diaspora elenă, de clerici şi oficiali locali au fost organizate în peste 12 oraşe din această provincie.

Mitinguri mai mici au avut loc în centrul Greciei şi pe insulele Creta, Rodos, Corfu şi Kos.

Disputa datează din 1991, când Macedonia s-a desprins în mod paşnic din fosta Iugoslavie, declarându-şi independenţa sub numele de Republica Macedonia.

Atena s-a opus noului nume ale ţării vecine, afirmând că numele implică o pretenţie teritorială asupra provinciei elene cu acelaşi nume, care se învecinează cu ţara balcanică.

Din cauza obiecţiilor Greciei, Macedonia a fost admisă în ONU doar sub un nume provizoriu, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei.

Grecia, membră UE şi NATO, a invocat disputa pentru a se opune eforturilor Macedoniei de a adera la cele două organizaţii.

Ambele ţări sunt forţate să îşi rezolve disputa, iar unii lideri occidentali au afirmat că integrarea ţărilor balcanice în UE şi NATO este cea mai bună cale de a îmbunătăţi stabilitatea regiunii.

Cele două tabere sunt acum mai aproape de un compromis în privinţa numelui, care va include aproape sigur termenul “Macedonia”.

După discuţiile din ultimele luni, lista numelor a fost redusă la “Noua Macedonie”, “Macedonia de Nord” şi “Macedonia Superioară”.

Câteva mitinguri au avut loc în Grecia şi Macedonia în ultimele luni împotriva unei soluţii de compromis.

În 2 iunie, mii de susţinători ai partidului macedonean de aripă dreapta din opoziţie VMRO-DPMNE au ieşit pe străzile capitalei, Skopje, pentru a protesta împotriva planurilor.

În Grecia, sute de mii de persoane au demonstrat în Atena şi Thessaloniki la începutul anului pe aceeaşi temă a numelui Macedoniei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe