Greva cadrelor medicale continuă. Presiuni pe Parlament pentru adoptarea unor amendamente vizând creşteri salariale

În timp ce cadrele medicale afiliate SANITAS continuă greva generală, reprezentanţii Federaţiei sunt în Parlament pentru a susţine adoptarea unor amendamente vizând creşteri salariale.
Protest cadre sanitare, arhivă
Protest cadre sanitare, arhivă (Epoch Times România)

Greva generală a cadrelor medicale va continua în toate spitalele, a anunţat luni prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, precizând că reprezentanţii Federaţiei se află la această oră în Parlament pentru a susţine amendamentele la Legea de adoptare a OUG 20/2016 votate luni seară de deputaţii din Comisiile de muncă şi buget, amendamente vizând majorări salariale. Unul dintre principalele amendamente adoptate de deputaţi stipulează că sporurile personalului tehnic medical se calculează prin raportare la actualul salariu de bază şi nu la cel din 2009.

"Greva generală continuă în toate spitalele, aşa cum a fost şi ieri (luni, n.r.). La această oră suntem deja în Parlament pentru a susţine amendamentele care prevăd majorări salariale, pe care le-au votat deputaţii din comisiile de buget-finanţe şi muncă", a declarat Marius Sepi, prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, pentru News.ro.

Reamintim că deputaţii din Comisiile de muncă şi buget au adoptat, luni seară, cu voturile PSD şi UDMR, un amendament la OUG 20/2016 privind salarizarea prin care sporurile personalului tehnic medical se calculează prin raportare la salariul de bază şi nu la cel din 2009, aşa cum a cerut SANITAS, relatează Hotnews.

Amendamentul a fost adoptat în pofida faptului că ministrul Muncii Dragoş Pîslaru a avertizat că impactul bugetar este de 1,125 miliarde lei, în timp ce un secretar de stat în ministerul Muncii a atenţionat că se deschide "cutia Pandorei".

O altă modificare votată luni de comisie este cea prin care salariile angajaţilor din Casa Naţională de Asigurări de Sănătate cresc cu 25% începând cu 1 decembrie 2016.

De asemenea, deputaţii PSD şi UDMR au mai votat, în prag de alegeri, o creştere de 15% a salariilor personalului din învăţământ - inclusiv a personalului nedidactic şi auxiliar - începând cu 1 ianuarie 2017. Liberalii au ieşit din sală, lăsând cale liberă PSD şi UDMR să treacă amendamentele.