Grindeanu, la un pas să fie scos din joc. DGPI trece sub controlul lui Dragnea

Direcţia Generală de Protecţie Internă a Ministerului de Interne ar putea ajunge sub controlul liderului PSD Liviu Dragnea.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Proiectul de lege prin care numirea şefului Direcţiei Generale de Protecţie Internă - fostul "Doi şi un sfert" - trece de la premier la ministrul de Interne, în cazul de faţă o apropiată a liderului PSD Liviu Dragnea, a fost adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de prim for sesizat.

Este vorba despre proiectul privind adoptarea OUG nr.76/2016 care vizează înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Direcţiei Generale de Protecţie Internă, structură specializată cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, cu personalitate juridică, aflată în subordinea MAI şi desfiinţarea fostului Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI).

Recent, Comisia pentru administraţie şi Comisia pentru apărare de la Camera Deputaţilor au adoptat un amendament potrivit căruia directorul general al acestei instituţii va fi numit de acum încolo de ministrul de Interne şi nu de premier, aşa cum era prevăzut iniţial, cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

"Controlul asupra activităţii Direcţiei Generale de Protecţie Internă este exercitat de Parlamentul României, prin comisiile de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională ale Camerei Deputaţilor şi Senatului. Direcţia Generală de Protecţie Internă este structură specializată cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, în subordinea Ministerului Afacerilor Interne, cu personalitate juridică, ce desfăşoară activităţi de identificare, contracarare şi înlăturare a ameninţărilor, vulnerabilităţilor şi factorilor de risc la adresa informaţiilor, patrimoniului, personalului, misiunilor, procesului decizional şi capacităţii operaţionale ale structurilor Ministerului Afacerilor Interne, precum şi a celor care pot duce la tulburarea gravă a ordinii publice", se arată în actul normativ.

USR, semnal de alarmă

"USR nu va vota Legea de aprobare pentru că, prin amendamentele introduse de PSD în Comisiile reunite, practic Liviu Dragnea îşi face serviciu privat de informaţii. Forma iniţială a ordonanţei prevedea ca decizia acestui serviciu şi subordonarea acestui serviciu, DGPI, să fie faţă de primul ministru.

Vedem că prin amendamentele introduse de PSD, practic subordonarea serviciului se întoarce la ministrul de Interne, ministrul de Interne în actualul Guvern fiind de notorietate că este o persoană foarte apropiată din casa, putem să spunem, domnului Dragnea. Din acest motiv, explicit nu vom susţine aceste amendamente şi vom vota împotriva acestui proiect de lege", a declarat recent purtătorul de cuvânt al USR, Dan Barna, citat de Gândul.