Groapa de gunoi Chiajna le face viaţa un calvar bucureştenilor. Ministerul Mediului ia atitudine

Poluare cu hidrogen sulfurat în nord-vestul Capitalei. Mirosul de care s-au plâns bucureştenii vine cel mai probabil de la groapa de gunoi Chiajna.
Groapă de gunoi (arhivă 2006)
Groapă de gunoi (arhivă 2006) (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Poluarea de care s-au plâns cetăţenii din nord-vestul Capitalei - care au depus deja 1.000 de plângeri - este cauzată de hidrogen sulfurat care depăşeşte limitele normale. Mirosul insuportabil vine, cel mai probabil, de la groapa de gunoi IRIDEX-Chiajna, a declarat duminică, în cadrul unei conferinţe de presă, comisarul General al Gărzii Naţionale de Mediu, Bogdan Gheorghe Trif, relatează Mediafax.

"În urma numeroaselor sesizări ale cetăţenilor Municipiului Bucureşti şi ale cetăţenilor judeţului Ilfov, avem peste 1.000 de sesizări, care reclamă faptul că se simte un disconfort olfactiv şi persistent, repetitiv, în cartierele Pajura, Bucureştii Noi, Crângaşi, Militari, Drumul Taberei şi localităţile Chiajna şi Chitila. În urma acestui fapt, am solicitat Agenţiei pentru Protecţia Mediului din Bucureşti să efectueze determinări în zonele unde s-au făcut sesizări, cu autolaboratorul din dotarea proprie.

În urma interpretării buletinelor de analiză, s-a identificat ca indicator cu valori limită depăşite, hidrogenul sulfurat. Astfel, am ordonat Gărzii de Mediu Bucureşti şi Ilfov ca, în cursul săptămânii trecute să desfăşoare controale în zonă pentru a identifica sursa de poluare. Din datele preliminare, principala sursă de poluare, potenţial poluatoare, este depozitul de deşeuri menajere din raza Sectorului 1 Bucureşti", a declarat comisarul general, adăugând că valorile descoperite de minister nu sunt încă un pericol pentru bucureşteni.

Începând de luni, comisarii Gărzii de Mediu Bucureşti şi ai Gărzii Naţionale de Mediu vor merge în control pentru a identifica potenţialele pierderi pe instalaţie care cauzează această poluare.

"Împreună cu Agenţia Naţională de Mediu Bucureşti o să stabilim un program de monitorizare atentă a acestei instalaţii, cu puncte de monitorizare continue. Controlul va dura minimum două săptămâni, urmând ca imediat după control să vă ţinem la curent cu rezultatele pe care le găsim", a adăugat oficialul.

Dacă se va ajunge la concluzia că IRIDEX-ul este sursa poluării, societatea va avea la dispoziţie 60 de zile să rezolve problema, în caz contrar vor fi impuse sancţiuni şi-i va fi suspendată activitatea pe o perioadă de şase luni. Dacă nici în cele şase luni de activitate suspendată pentru remedierea situaţiei nu se ajunge la un rezultat, IRIDEX riscă anularea autorizaţiei de funcţionare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne