Grup criminal originar din Moldova care trafica droguri din Spania în Rusia, destructurat de procurori

Droguri capturate
Droguri capturate (RODRIGO ARANGUA / AFP / Getty Images)

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) a anunţat marţi, 8 octombrie 2019, că a trimis în judecată doi membri ai unui grup criminal constituit şi coordonat din Republica Moldova, care era implicat în trafic de haşiş din Spania în Federaţia Rusă.

Pe lângă faptul că a fost constituit în Republica Moldova şi activităţile acestuia erau dirijate de aici, banii acumulaţi din vânzarea drogurilor erau investiţi în activităţile lor desfăşurate tot în ţară, pe ale căror active şi bunuri (imobile şi automobile), însă, procurorii au aplicat sechestru.

Rezultatele documentării grupului, timp de doi ani, arată că făptaşii cumpărau haşişul la preţul de 700-800 euro pentru 1 kg, dar îl vindeau traficanţilor de droguri din Moscova, la preţ care varia între 2000 şi 2500 euro, în funcţie de calitatea produsului ilegal.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale, activitatea grupului a fost monitorizată îndeaproape de către organele de drept din Republica Moldova. Dat fiind că se cunoşteau planurile infracţionale ale membrilor, organele de drept au întreprins în prealabil măsuri de informare a autorităţilor statelor pe teritoriul cărora erau transportate drogurile şi, în consecinţă, au fost capturate şase transporturi de haşiş în Spania, Italia, România, Ucraina, Republica Belarus şi Federaţia Rusă. În total, au fost ridicate 400 kg de haşiş.

Mai mult decât atât, drogurile erau ascunse în rezervoarele de combustibil ale automobilelor care se deplasau din Spania pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, în Belarus, Ucraina, cu destinaţia finală Federaţia Rusă. Membrii grupului evitau traversarea teritoriului Republicii Moldova, pentru ca activitatea lor infracţională să nu fie investigată de către autorităţile de drept de la Chişinău.

Cantitatea de droguri pe care au transportat-o a fost de 500 kg, care în urma vânzărilor a generat suma de aproximativ un milion de euro. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi de către instanţa de judecată, aceştia riscă pedeapsa cu închisoare pe un termen de la 7 la 15 ani.

Odată cu trimiterea în judecată a celor doi membri ai grupului criminal şi după deferirea justiţiei a altor şase membri ai grupului, acesta a fost destructurat şi nu mai desfăşoară activitate infracţională.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe