Grup de activişti acuză armata israeliană de ucidere aleatorie a civililor palestinieni

Dărâmături în Fâşia Gaza, după bombardamentele armatei israeliene, 10 august 2014
Dărâmături în Fâşia Gaza, după bombardamentele armatei israeliene, 10 august 2014 (ROBERTO SCHMIDT/AFP/Getty Images)

Un grup de activişti israelieni a acuzat armata israeliană că a tras la întâmplare asupra civililor palestinieni, în timpul războiului din Fâşia Gaza din 2014, provocând sute de morţi, conform Internaţional Business Times.

Un raport intitulat “În acest mod am luptat noi în Gaza” cuprinde mărturii ale soldaţilor israelieni care au declarat că regulile de luptă ce le-au fost prezentate înaintea incursiunilor terestre au fost “neclare şi indulgente”.

“Aflăm din [aceste] mărturii că există o amplă lipsă de etică în regulile de război ale Forţelor de Apărare Israeliene (IDF) şi că acest eşec vine de la cel mai înalt nivel de comandă şi că nu este doar rezultatul unor ‘mere stricate’”, a declarat Yuli Novak, director al grupului Breaking the Silence, alcătuit din soldaţi activi şi veterani.

În timpul Operaţiunii “Protective Edge” din Gaza, din anul 2014, care a durat 50 de zile, peste 2.200 de palestinieni au fost ucişi, dintre care aproape 1.500 au fost civili. Din partea israelienilor au murit 72 de oameni, inclusiv 66 soldaţi. Grupurile internaţionale pentru drepturile omului au acuzat atât armata israeliană cât şi grupul islamist Hamas – care conduce Fâşia Gaza – de comiterea de crime de război.

“Practic nu au existat reguli de luptă, ci mai mult protocoale. Ideea a fost aceea că dacă zăreşti ceva, tragi”, a declarat pentru Breaking the Silence un sergent israelian trimis în nordul Fâşiei Gaza. “Ei ne-au spus că nu ar trebui să fie civili acolo. Dacă zăreşti pe cineva, tragi... Dacă împuşti pe cineva în Gaza, este în regulă, nu e mare lucru. În primul rând, deoarece este Gaza şi, în al doilea rând, pentru că este război.”

Raportul a susţinut că mari zone din Fâşia Gaza au fost distruse ca un act de pedepsire “fără nicio justificare operaţională clară”. De asemenea, raportul a adăugat că măsurile luate de soldaţii israelieni pentru a avertiza în privinţa loviturilor aeriene (avertizări cunoscute şi sub numele de “roof-knocking”) nu a prevenit decesele civililor, arată Internaţional Business Times.

“Această practică [ roof-knocking] presupune lansarea unei rachete mici asupra structurii, fără ca aceasta să producă pagube serioase clădirii. Câteva secunde mai târziu, o rachetă este trasă asupra clădirii pentru a o distruge”, a susţinut raportul. “Mărturiile soldaţilor arată că în unele cazuri această practică s-a dovedit a fi ineficientă”.

Constatările raportului au fost respinse de armata israeliană, care a acuzat grupul că nu a reuşit să “ofere Forţelor de Apărare Israeliene vreo dovadă care să susţină afirmaţiile sale”. Totuşi, mărturiile soldaţilor israelieni detaliate în raport vor sprijini probabil acuzaţiile palestinienilor cu privire la faptul că Israelul a comis crime de război în timpul conflictului.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.