Grupul rus pentru drepturile omului “Memorial” amendat şi etichetat “agent străin”

Kremlinul a dat încă o lovitură drepturilor omului în Rusia, amendând grupul Memorial cu aproape 5.000 de dolari, care este acuzat de încălcarea unei legi care aminteşte de perioada sovietică.
Sigla grupului rusesc pentru drepturile omului Memorial International.
Sigla grupului rusesc pentru drepturile omului Memorial International. (Captură Foto)

Un tribunal din Moscova a amendat grupul pentru drepturile omului Memorial Internaţional cu suma de 300.000 de ruble (4.703 USD) pentru încălcarea infamei legi ruseşti a “agenţilor străini” pentru ONG-uri, a declarat miercuri agenţia de ştiri Interfax.

Ministrul rus al Justiţiei a adăugat Memorial Internaţional pe lista de “agenţi străini” luna trecută, susţinând că grupul a luat parte la “activităţi politice” criticând legile stricte ale Kremlinului împotriva grupurilor neguvernamentale, inclusiv criticarea utilizării etichetei de “agent străin”.

Tribunalul din Moscova a decis că organizaţia este vinovată de neînregistrarea ca “agent” şi că nu afişează această etichetă pe publicaţiile sale.

Grupul Memorial a pledat nevinovat şi plănuieşte să facă apel la verdictul anunţat de tribunal, a declarat pentru Interfax directorul grupului Elena Zhemkova.

Pe baza legii ruseşti, orice organizaţie neguvernamentală ce participă la “activităţi politice” şi primeşte bani din străinătate trebuie să se declare agent străin. Peste 80 de grupuri din Rusia sunt în prezent catalogate cu această etichetă.

Un număr de organizaţii au ales să îşi închidă birourile decât să se asocieze cu termenul folosit în perioada sovietică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe