Guardian: Cercetătorii cer retragerea a sute de lucrări ştiinţifice pe tema transplanturilor. Organele ar fi provenit de la deţinuţi executaţi în China

Medici chinezi cărând recipiente cu organe transplantate la un spital din provincia Henan, 16 august 2012
Medici chinezi cărând recipiente cu organe transplantate la un spital din provincia Henan, 16 august 2012 (Captură Sohu.com)

Scandalul jafului de organe de la deţinuţi politic, organizat pe scară largă de China comunistă, revine în paginile publicaţiilor internaţionale, după ce un studiu efectuat de cercetători australieni constată că reviste medicale importante, inclusiv cea a Societăţii Internaţionale pentru Transplant, au publicat studii efectuate pe cazuri în care s-au folosit organe luate fără consimţământ.

Un nou studiu cere retragerea în masă a peste 400 de lucrări ştiinţifice privind transplanturile de organe, evidenţiind temeri că organele ar fi fost obţinute în mod fraudulos de la deţinuţi chinezi, potrivit publicaţiei britanice The Guardian.

China este acuzată de peste 18 ani de organizarea unei adevărate industrii de jefuire a organelor de la deţinuţi politic, în majoritatea cazurilor practicanţi Falun Gong, dar şi creştini şi tibetani. Industria supravegheată de Partidul Comunist alimentează înfloritoarea piaţă neagră de organe a Chinei, reprezentând totodată "soluţia finală" pentru puşcăriile ultra-aglomerate ale Chinei. Recoltarea de organe se face fără consimţământ de la surse care sunt supuse terorii în lagăre de muncă şi închisori. De cele mai multe ori donatorii fără voie - prizonieri de conştiinţă - sunt omorâţi şi cadavrele lor sunt făcute să dispară în subsolurile a sute de spitale de transplant din China.

Recentul studiu, efectuat de cercetători australieni, expune eşecul monumental al revistelor de transplant de limba engleză de a se conforma standardelor etice internaţionale aflate în vigoare - pentru a se asigura că studiile publicate au la bază cazuri în care donatorii de organe şi-au dat consimţământul pentru transplant.

Autoarea studiului, Wendy Rogers, care predă etică clinică, este de părere că revistele medicale, cercetătorii şi doctorii care au folosit cercetările în cauză au devenit complici la metodele “barbare” de obţinere a organelor.

“Autorii studiilor [publicate în diferite reviste medicale, n.r.] nu aplică niciun fel de presiune reală asupra Chinei pentru a fi mai transparentă”, a precizat Rogers, care lucrează la Universitatea Macquarie din Sydney. “Toţi par să spună: ‘Nu este treaba noastră’. Tăcerea lumii în ceea ce priveşte această problemă barbară trebuie să înceteze”.

Un raport publicat în 2016 a descoperit o mare discrepanţă între datele oficiale privind transplanturile ce au fost furnizate de guvernul comunist chinez şi numărul transplanturilor raportate de spitale. În timp ce guvernul din Beijing susţine că anual au loc 10.000 de transplanturi, datele spitalelor chineze arată că anual sunt executate între 60.000 şi 100.000 de transplanturi de organe - iar sursele sunt de negăsit.

Răspunsul Chinei la acuzaţiile grave care i se aduc a fost o negare totală, însoţită, după îndelungi ezitări, de afirmaţia că sursele numărului masiv de transplanturi ar fi deţinuţii de drept comun care sunt executaţi - o altă practică inumană prin care regimul comunist permite recoltarea de organe de la condamnaţii la moarte, după efectuarea pedepsei. Cu toate acestea, numărul condamnaţilor la moarte - care în China este secret de stat - nu poate acoperi nici măcar 5% din numărul surselor pentru transplanturile efectuate anual în spitalele chineze - astfel că sursele acestora reprezintă încă un mister.

În 2017, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie de condamnare a recoltării de organe de la prizonieri de conştiinţă şi a cerut Chinei să pună capăt acestei practici.

Rogers şi echipa sa au obţinut toate lucrările ştiinţifice care au analizat cazuri de recipienţi chinezi de transplanturi ce au fost publicate în reviste medicale în limba engleză în perioada ianuarie 2000 şi aprilie 2017. Cele 445 de lucrări pe care le-au identificat implicau 85.477 de transplanturi. Dar 99% dintre studii au eşuat să specifice dacă donatorii de organe îşi dăduseră consimţământul pentru transplant. De asemenea, cele 19 studii care susţineau că nu au fost folosite organe de la deţinuţi executaţi, avuseseră loc înainte de 2010, când în China nu exista niciun fel de program de donare voluntară de organe - astfel încât sursa era necunoscută.

Este pentru prima dată când o cercetare monitorizează progresul făcut de comunitatea de transplanturi în privinţa blocării cercetărilor lipsite de etică.

În 2017, prestigiosul jurnal medical Liver Internaţional a fost forţat să retragă o lucrare ştiinţifică realizată de chirurgi chinezi care au examinat rezultatele a 546 de transplanturi de ficat pe o perioadă de 4 ani. Unii experţi au indicat că este imposibil ca un singur spital să fi obţinut atât de multe organe utilizabile ţinând cont de numărul mic de donatori voluntari din China de la acea vreme, în special luând în calcul faptul că majoritatea ficaţilor proveneau de la donatori după o moarte cardiacă. Ficaţii proveniţi de la aceşti pacienţi sunt viabili pentru transplanturi doar în aproximativ o treime dintre cazuri, însemnând că numărul surselor de ficaţi folosite în respectiva lucrare ştiinţifică nu se potriveşte cu numărul pacienţilor decedaţi din China.

Cercetarea lui Rogers a descoperit că până şi Jurnalul American de Transplant (Journal of American Transplantation) şi jurnalul oficial al Societăţii pentru Transplanturi (The Transplantation Society - TTS), care au o politică ce interzice cercetările lipsite de etică şi cele implicând prizonieri executaţi, au publicat lucrări ştiinţifice care ridică semne de întrebare.

Asta în ciuda faptului că TTS a declarat în 2016 că nu va accepta lucrări ştiinţifice în care organele au fost obţinute de la deţinuţi.

Studiul lui Rogers a concluzionat: “Comunitatea medicilor de transplant a eşuat să implementeze standardele etice care interzic publicarea cercetărilor având la bază material de la prizonieri executaţi”.

“Drept urmare, în prezent s-a publicat un număr mare de cercetări lipsite de etică, lucru care ridică semne de întrebare în ceea ce priveşte gradul de complicitate a comunităţii de transplanturi care foloseşte şi beneficiază de pe urma rezultatelor acestor cercetări”.

“Cerem retragerea imediată a tuturor lucrărilor ştiinţifice care s-au bazat pe utilizarea organelor provenite de la prizonieri executaţi şi organizarea unui summit internaţional pentru dezvoltarea unei politici viitoare privind modul de abordare a cercetărilor în domeniul transplanturilor chineze”.

Publicaţia Guardian Australia a contactat Comisia Internaţională a Editorilor de Jurnale Medicale pentru comentarii legate de noul scandal.

“Nu este suficient să ai linii directoare privind etica dacă nu le implementezi”, a mai susţinut Rogers.

Deşi China a promis în 2015 că va înceta să folosească organe provenite de la deţinuţi executaţi, fără să admită vreodată recoltarea de la deţinuţi politic, niciun fel de legi sau reglementări noi nu au fost adoptate pentru a interzice jaful de organe. Diverse grupuri umanitare, inclusiv Amnesty Internaţional, şi-au exprimat îngrijorarea că practica recoltării forţate de organe continuă şi acum.

În decembrie 2018, Tribunalul Independent privind Recoltarea Forţată de Organe de la Prizonieri de Conştiinţă din China a publicat un raport provizoriu, în care a precizat: “Membrii tribunalului sunt cu toţii convinşi – unanim şi fără îndoială – că recoltarea forţată de organe de la prizonieri de conştiinţă a fost practicată în China o perioadă îndelungată şi a implicat un număr enorm de victime”.

Raportul complet al tribunalului va fi publicat în acest an.

Vă invităm să urmăriţi documentarul Genocidul Medical: Crime în masă ascunse în industria transplantului de organe din China

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe