Guardian: Marea Britanie a ratat perioada în care putea să stăvilească virusul Wuhan

Boris Johnson
Boris Johnson (Charles McQuillan/Getty Images)

Marea Britanie a ratat fereastra de timp în care se putea stăvili epidemia, potrivit unui interviu luat de Guardian.

Regatul ar putea avea o creştere exponenţială a cazurilor de virus Wuhan luna viitoare, de genul celei care are loc acum în Italia.

The Guardian a vorbit cu un consultant senior al unui spital important din Marea Britanie, care a avertizat că paturile de spital sunt deja pline în proporţie de 98%, iar pacienţii care au nevoie de tratament de reanimare s-ar putea să nu-l poată primi.

Consultantul a mai afirmat că spitalele din Marea Britanie nu au suficient echipament de protecţie - măşti N-95 şi ochelari, iar întregul sistem de asistenţă medicală pentru serviciile de sănătate (NHS) este insuficient pentru a face faţă unei epidemii masive.

În cazul în care numărul îmbolnăvirilor şi deceselor vor creşte exponenţial în următoarele 2-4 săptămâni, nu ar exista suficiente paturi de spital şi ventilatoare pentru bolnavii afectaţi grav, ceea ce ar însemna că rata mortalităţii ar creşte.

Consultantul a declarat că planurile de creştere a capacităţii centrelor de reanimare sunt în curs de desfăşurare, deşi personalul medical instruit va rămâne insuficient.

"Sunt îngrijorat că NHS este complet nepregătit pentru a face faţă virusului Wuhan", a spus sursa la Guardian, adăugând că, "atunci când Boris Johnson vorbeşte despre minunatul nostru NHS şi cât de bine este pregătit, este un prost. Nu ştie nimic sau încearcă să liniştească oamenii cu minciuni. NHS a fost lovit înainte de subfinanţare, atacuri teroriste şi ierni dure, dar, de obicei, crizele se desfăşoară pe o perioadă mai lungă de timp. Cu coronavirusul este diferit că vine deodată".

Consultantul a sugerat că guvernul a ratat fereastra de stăvilire a epidemiei: "Sunt uimit că a luat atât de mult timp NHS-ului şi guvernului pentru a se pregăti să facă faţă unei crize. Trebuie să eliberăm medicii şi personalul NHS pentru a ne pregăti pentru ce urmează. Ar trebui să închidem clinicile ambulatorii, să suspendăm cozile de aşteptare (...) până când acest val se va încheia - şi ar trebui să fim deschişi cu privire la motivul pentru care se întâmplă acest lucru. În curând, NHS se va confrunta cu foarte mulţi oameni cu virus Wuhan".