Guatemala emite mandat de arestare pentru preşedintele Molina în mijlocul unui scandal de corupţie

Demonstraţii împotriva preşedintelui guatemalean Otto Perez Molina şi a vicepreşedintelui Roxana Baldetti, 25 august 2015
Demonstraţii împotriva preşedintelui guatemalean Otto Perez Molina şi a vicepreşedintelui Roxana Baldetti, 25 august 2015 (JOHAN ORDONEZ/AFP/Getty Images)

Procurorul General al Guatemalei a emis miercuri un mandat de arestare pe numele preşedintelui Otto Perez Molina ca urmare a unui mare scandal de corupţie care a aruncat ţara în haos cu doar câteva zile înaintea alegerilor. Legiuitorii au anulat marţi imunitatea lui Molina, permiţând ca acesta să fie investigat şi pus sub acuzaţie pentru presupusa organizare a unui cerc major de corupţie în sistemul vamal.

Molina, care iniţial a respins apelurile pentru retragerea sa, a cedat în cele din urmă şi a anunţat joi că îşi dă demisia pentru a menţine caracterul instituţional al executivului. De asemenea, Molina a declarat că nu a avut nicio legătură cu cercul infracţional vamal în cadrul căruia oficialii publici reduceau tarifele de import în schimbul unor mite, conform International Business Times.

Mandatul de arestare a fost emis cu câteva zile înaintea alegerilor de duminică, Molina fiind împiedicat, din punct de vedere constituţional, să participe.

“Mandatul de arestare pentru preşedinte a fost emis” de către judecătorul Miguel Angel Galvez, a declarat purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Julia Barrera, conform AFP. Barrera a adăugat că preşedintele, în vârstă de 64 de ani, va fi arestat pe baza suspiciunii de asociere ilegală, fraudă şi primire de mită.

Masivul scandal de corupţie a pus la zid mai mulţi oficiali guvernamentali proeminenţi din administraţia Molina. Vicepreşedinta Roxana Baldetti a demisionat în luna mai şi a fost arestată în august, în timp ce miniştrii Sănătăţii şi Economiei au demisionat recent în semn de protest.

Scandalul a determinat mii de guatemalezi să organizeze marşuri ample în care au cerut demisia lui Molina. Numeroase universităţi şi companii din Guatemala şi-au închis uşile la începutul lunii august în semn de solidaritate cu o serie de proteste care au durat mai multe zile.

Cazul lui Molina a fost înaintat de o comisie de procurori susţinută de ONU, care a lucrat alături de biroul Procurorului General al Guatemalei timp de aproape un deceniu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe