Gunoi băgat sub covor. Inspectoratul de Stat în Construcţii revine la Ministerul Dezvoltării

Adrian Năstase
Adrian Năstase (Epoch Times România)

Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) va reveni, începând cu 1 ianuarie 2015 din subordinea lui Victor Ponta, în cea a Ministerului Dezvoltării şi Administraţiei, păstorit de Liviu Dragnea, preşedinte executiv PSD.

Reamintim că ISC a fost trecut în subordinea lui Victor Ponta în mai 2012. Imediat după preluarea mandatului, Guvernul Ponta a decis în prima şedinţă ca Inspectoratul de stat în Construcţii să fie transferat din gestionarea Ministerului Dezvoltării în subordinea Executivului, premierul Victor Ponta afirmând atunci că această structură a fost trecută anterior la minister "mai mult pe criterii personale" decât funcţionale.

Criteriile "personale" ar fi constat, conform opiniilor avizate din domeniu, în salvarea pielii lui Adrian Năstase, cel care l-a propulsat pe Ponta pe prima scenă a politicii româneşti. ISC a fost trecut în subordinea premierului chiar în perioada în care magistraţii Înalţii Curţi de Casaţie şi Justiţie judecau recursul lui Adrian Năstase faţă de sentinţa de condamnare la închisoare în dosarul Trofeul Calităţii. Mentorul PSD a fost acuzat în respectivul dosar că a camuflat strângerea de fonduri pentru campania sa electorală prin iniţierea simpozionului "Trofeul calităţii în construcţii", organizat de către ISC. Taxele de participare încasate la simpozion - peste 1,6 milioane de euro - au ajuns la patru companii controlate de doi dintre apropiaţii familiei Năstase.

La scurtă vreme după trecerea ISC în subordinea lui Ponta, directorul instituţiei, Adrian Balaban Grajdan a semnat, la doar 4 zile după ce a fost numit în funcţie o adresă prin care inspectoratul a renunţat la calitatea de parte civilă în dosarul de corupţie Adrian Năstase-Trofeul Calităţii.

Prin respectiva adresă, ISC renunţă la recuperarea sumei de 64.813.844.913 lei vechi prejudiciu constatat de procurorii DNA în rechizitoriu.

Ulterior izbucnirii scandalului, Balaban a fost demis, Ponta afirmând că nu a fost informat despre decizia subordonatului său.

Revenind la ISC, odată cu această rocadă, instituţia urmează să se autofinanţeze integral din diversele taxe pe care le percepe. 30% din fondurile încasate de ISC vor fi virate, ca şi până în prezent către MDRAP, în vederea elaborării reglementărilor şi studiilor în construcţii şi urbanism - încălcate frecvent de mafia imobiliară - precum şi pentru diferite lucrări de intervenţie în construcţii.

Decizia trecerii ISC înapoi la Ministerul Dezvoltării are loc la scurtă vreme după ce Adrian Năstase a fost eliberat din închisoare, după executarea a doar o treime din pedeapsa rezultată în urma contopirii dosarelor Trofeul Calităţii şi Zambaccian. Odată cu revenirea lui Năstase la Cornu, ISC revine şi el la ministerul de care aparţinea de drept, urmând să se finanţeze din taxe percepute de la investitori.

Finanţarea ISC

În prezent, pentru orice construcţie care se realizeaza în România, se precepe o taxa de 1,9 % din valoarea investiţiei. Din suma aceasta 1% se duce la autoritatea locală, cea care emite autorizaţia de construcţie şi 0,9% se duce la stat, pentru ca acesta să-şi exercite autoritatea de control.

În pofida faptului că statul strânge un buget considerabil din taxa pe construcţiile noi, controlul pare ca şi inexistent. La nivel de Bucureşti de exemplu - oraş înţesat de construcţii construite ilegal - există o singură persoană care verifică legalitatea tuturor autorizaţiilor şi a tututor documentaţiilor de urbanism care se emit. Conform unui document oficial emis de ISC, reiese că o jumătate din documentatiile de urbanism emise în perioada 2007-2008 au fost găsite ilegale. În pofida acestei rate imense de ilegalităţi, ISC Bucureşti a rămas tot cu un singur angajat care verifică legalitatea hârtiilor, angajat, pe buna dreptate, excedat de volum imens de lucru la care nu face faţă.

"La ISC există probleme structurale. De ani de zile este o politica deliberată a statului roman. Nu au personalul necesar sa verifice tot ce trebuie verificat." a explicat preşedintele asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, Nicuşor Dan, într-un interviu telefonic acordat Epoch Times.

Dacă pe partea de rezistenţă ISC Bucureşti are în jur de 20 de angajaţi, pe partea unde se produc ilegalităţile (de exemplu, nu este voie să construieşti la o distanţa mai mică de patru metri de clădirea vecină, pentru a nu îi lua lumina, cu toate acestea se emit autorizaţii de construcţii la un metru de clădirea de vis-a-vis) Bucureştiul stă într-un singur angajat.
,