Guvernul a aprobat prima rectificare a bugetului de stat

Victor Viorel Ponta
Victor Viorel Ponta (Epoch Times România)

Guvernul a aproabat, marţi, prima rectificare a bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale din acest an, în forma propusă de Ministerul de Finanţe şi intens criticată de Opoziţie.

Singurele modificări aduse la forma prezentată de Ministerul Finanţelor în şedinţa de Guvern au fost la Ministerul Apărării Naţionale şi la Ministerul Afacerilor Interne, însă acestea au fost de formă, nu de conţinut, vizând relocări de bani în cadrul aceluiaşi buget, relatează Mediafax.

Premierul Victor Ponta a dat asigurări că niciun minister nu va pierde bani. Cifrele făcute publice chiar de Guvern indică însă altceva. Astfel, Ministerul Transporturilor va primi cu un miliard de lei mai puţin, de la Ministerul Sănătăţii se taie 613,9 milioane de lei, Ministerul Apărării primeşte cu 96 milioane lei mai puţin, în condiţiile în care România s-a angajat faţă de NATO să crească bugetul Apărării, nu să-l scadă, de la Ministerul Economiei s-au tăiat 13 milioane lei, iar de la Ministerul Culturii se iau 2 milioane de lei.

Mai multe informaţii despre rectificarea bugetară puteti accesa aici.

Dacă de la anumite ministere s-au tăiat bani, în schimb, pentru majorarea salariilor înalţilor demnitari s-au găsit resurse, în contextul în care la rectificarea bugetară aprobată marţi de Guvern au fost prevăzute şi sumele necesare punerii în aplicare, de la 1 august, a ordonanţei privind majorarea indemnizaţiilor demnitarilor.

Deşi premierul Ponta a susţinut, în repetate rânduri, că doreşte abrogarea acestei ordonanţe şi rediscutarea problemei majorării salariilor pentru demnitari, la pachet cu noua lege a salarizării, ordonanţa nu a fost rediscutată în şedinţa de astăzi a Guvernului şi va începe să producă efecte începând de luna viitoare.

Mai amintim că Opoziţia a opinat că rectificarea bugetară gândită de Guvernul Ponta, este, practic, "o deturnare a banului public către baronii şi clientela PSD."

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.