Guvernul britanic va declanşa procedura pentru Brexit în 29 martie

Premierul britanic Theresa May este pregătită să declanşeze Articolul 50 la sfârşitul acestei luni, a anunţat cabinetul acesteia.
Theresa May
Theresa May (Dan Kitwood / Getty Images)

Marea Britanie a anunţat că va iniţia procesul de separare de blocul european în 29 martie, ca urmare a referendumului ce a avut loc anul trecut, în care britanicii au decis în favoarea Brexitului.

Un purtător de cuvânt al premierului britanic Theresa May a declarat, luni, că guvernul britanic a informat biroul preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, în ceea ce priveşte intenţia de a invoca Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona – notificarea oficială a unui membru UE de a ieşi din bloc.

“Suntem în pragul celei mai importante negocieri pentru această ţară”, a notat într-o declaraţie David Davis, secretarul britanic însărcinat cu ieşirea Marii Britanii din UE.

Răspunzând acestui anunţ, Tusk a declarat că va prezenta proiectul reglementărilor de negociere celorlalte state UE, într-un interval de 48 de ore de la invocarea oficială a Articolului 50. Discuţiile cu privire la condiţiile Brexitului şi modul în care cele două tabere vor proceda în continuare trebuie să fie finalizate într-un interval 2 ani de la invocarea Articolului 50.

Marea Britanie va deveni singura naţiune UE care va declanşa procedurile de separare de bloc.

Davis a declarat că Marea Britanie doreşte “un acord care să funcţioneze pentru fiecare naţiune şi regiune a Marii Britanii şi, într-adevăr, pentru întreaga Europa – un parteneriat nou şi pozitiv între Marea Britanie şi prietenii şi aliaţii noştri din Uniunea Europeană”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe