Guvernul care sfidează legea. Primarul Sectorului 1 cere amendarea premierului Ponta şi ministrului Mediului

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman.
Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman. (chiliman.ro)

Primăria Sectorului 1 cere în instanţă amendarea premierului Victor Ponta şi a ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, cu 20% din salariul minim pe economie pentru fiecare zi de întârziere în aplicarea hotărârii judecătoreşti care obligă Guvernul să redea bucureştenilor Parcul Bordei, în integralitatea sa.

Primăria condusă de Chiliman s-a adresat Curţii de Apel Bucureşti ca urmare a refuzului Guvernului de a se conforma unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pe 9 aprilie 2014, hotărâre care obligă obligă Guvernul şi ministerul de resort să exproprieze pentru cauză de utilitate publică o suprafaţă de aproximativ 0,5 hectare de teren din Parcul Bordei, care urmează a fi trecută, potrivit legii, în administrarea Primăriei Sectorului 1, se arată într-un comunicat remis de edilii sectorului 1 agenţiei Agerpres.

"Refuzul Guvernului de se conforma unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile obligă Primăria sectorului 1 la un demers extrem: o acţiune administrativă la Curtea de Apel Bucureşti, prin care cerem instanţei de judecată amendarea premierului Victor Ponta şi a ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, cu 20% din salariul minim pe economie pentru fiecare zi de întârziere în executarea respectivei hotărâri", arată primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, în comunicat.

"Consider că indolenţa sau reaua-credinţă, manifestate de prea mult timp de autorităţile guvernamentale, nu mai pot fi tolerate. Indiferent de culoarea politică pe care au avut-o, guvernele au refuzat sistematic să aplice prevederile Legii nr. 170/2008, prin efectul căreia Parcul Bordei este redat, în integralitatea sa, bucureştenilor.

Pe aceste considerente, am acţionat Guvernul în judecată în anul 2011 şi am câştigat definitiv bătălia juridică trei ani mai târziu. Imediat după hotărârea Înaltei Curţi, am început, la ministerul Mediului, demersurile pentru punerea în aplicare a acestuia.", mai precizează primarul sectorului 1.

În comunicatul de presă semnat de Andrei Chiliman se mai arată că Guvernul a ignorat constant demersurile edililor din sectorul 1, refuzând, practic, să pună în executare hotărârea judecătorească care dă dreptate Primăriei Sectorului 1 şi care confirmă dreptul bucureştenilor de a beneficia în întregime de Parcul Bordei.

"Îmi exprim speranţa că premierul şi ministrul Mediului vor înţelege absurdul situaţiei şi vor acţiona în conformitate cu legea, înainte ca instanţa de judecată să le aplice amenzile administrative cerute de noi", adaugă Andrei Chiliman.

Parcul Bordei

Problemele legate de redarea Parcului Bordei, în integralitatea sa, bucureştenilor, îşi au rădăcinile într-o "aventură" imobiliară începută în anul 2000, când "antreprenorul" Costică Constanda a cumpărat de la familia Lincaru, dreptul litigios asupra a 3,3 ha de teren din Satul Francez. În anul 2003, Traian Băsescu, la vremea respectivă primar, dorind să păstreze Satul Francez neconstruit, i-a oferit lui Constanda, la schimb, 3,3 ha de teren în Parcul Bordei.

Constanda a vrut să construiască locuinţe în Bordei însă ONG-urile de mediu şi primăria s-au opus. Constanda s-a adresat instanţei şi, după cinci ani de procese, a câştigat. Judecătorii au obligat Consiliul General al Municipiului Bucureşti să-i aprobe lui Constanda construcţia de blocuri de 5 etaje în Parcul Bordei şi să-i plătească despăgubiri de 18 milioane de euro la care s-au adăugat şi penalităţi, însumând alte 12 milioane de euro, suma ajungând la aproape 30 de milioane de euro.

La începutul lui 2008, pentru a evita să-i plătească lui Constanda aceşti bani şi pentru a păstra Bordeiul neconstruit, Primarul Capitalei, Adriean Videanu a semnat un contract cu Constanda prin care antreprenorul renunţa la terenul din Parcul Bordei şi la despăgubirile pe care i le acordase instanţa, în schimbul unui teren în Satul Francez, plus promisiunea lui Videanu că va primi un PUZ prin care i se va permite să construiască pe terenul acordat. Între timp, Constanda vânduse în jur de 5000 de mp din suprafaţa pe care o deţinea în Bordei unor ucraineni, aşa că a mai primit de la Videanu doar 2,8 ha de teren în Satul Francez.

Ca să salveze cei 5.000 de metri pătraţi de teren din Parcul Bordei vânduţi de Constanda, Parlamentul României a dat o lege în 2008, prin care parcul Bordei a fost declarat de utilitate publică.

Constanda, scăpat de proprietatea inutilă din Bordei, a vrut să vândă în iulie 2008, unei companii greceşti, "Raptis Kavouras", 1,6 ha din terenul pe care-l deţinea în Satul Francez, contra sumei modice de 66 de milioane de euro. Afaceristul le-ar fi promis grecilor, care voiau să dezvolte un proiect imobiliar, că le obţine şi PUZ-ul, bazându-se pe promisiunea lui Videanu. Consiliului General al Municipiului Bucureşti a refuzat însă să aprobe PUZ-ul iar Constanda a pierdut contractul cu grecii şi banii aferenţi. În consecinţă, la începutul lui 2010, Constanda s-a adresat instanţei, cerând anularea contractul încheiat în 2008 cu Videanu şi a cerut 200 de milioane de euro despăgubiri de la Primăria Capitalei.

În iulie 2011, Tribunalul Bucureşti i-a dat câştig de cauză lui Constanda, dispunând ca Primăria Capitalei să-i plătească afaceristului în jur de 145 de milioane euro reprezentând contravaloarea terenului plus despăgubiri, la care se adăgau şi aproximativ 80 de milioane dobânzi. Municipalitatea a făcut recurs, pe care l-a pierdut, la începutul lui noiembrie 2013. Merită amintit că în decembrie 2010, Primăria i-a eliberat lui Constanda PUZ pentru construirea în Satul Francez a unui ansamblu de cinci blocuri înalte de câte 28 de metri fiecare, însă afaceristul a reclamat că el ceruse PUZ-ul cu doi ani în urmă, în 2008, nu în 2010, iar între timp legislaţia s-a schimbat, iar el nu avea dreptul să mai ceară PUZ şi nici primăria să-l aprobe.

Potrivit hotnews, procesul încă se judecă.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne