Guvernul Dăncilă, somat de "Forumul Judecătorilor din România" să renunţe la OUG pe amnistie şi graţiere

Forumul Judecătorilor din România a reacţionat în contextul semnalelor vehiculate în spaţiul public privind iminenta adoptare a unor OUG pentru amnistierea/graţierea unor pedepse şi, respectiv, pentru modificarea şi completarea Codului penal şi Codului de procedură penală.
Viorica Dancila
Viorica Dancila (Mihut Savu / Epoch Times)

Guvernul trebuie să renunţe la orice intenţie de adoptare netransparentă a vreunui proiect care să afecteze capacitatea instituţională de luptă împotriva infracţionalităţii, inclusiv pentru recuperarea prejudiciilor, şi care să pună în pericol valori sociale fundamentale într-un stat de drept, a transmis, în cadrul unui comunicat de presă, Asociaţia "Forumul Judecătorilor din România".

Organizaţia atrage atenţia asupra faptului că iniţiativele legislative care au fost adoptate de Parlament privind modificarea şi completarea Codului penal şi Codului de procedură penală nu au parcurs întregul proces democratic de verificare a conformităţii lor cu Legea fundamentală şi valorile sociale protejate prin normele a căror modificare este urmărită.

"Forma legislativă adoptată a fost vehement contestată de societatea civilă, este vizată de obiecţii de neconstituţionalitate, face obiectul unei solicitări a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei de emitere a unui aviz din partea Comisiei de la Veneţia, s-a aflat în studiu la organisme internaţionale precum Comisia Europeană sau GRECO, evoluţia situaţiei interne fiind în prezent sub strictă monitorizare, astfel că adoptarea unei ordonanţe de urgenţă prin care să fie frânt acest parcurs firesc într-un stat de drept nu poate fi considerată necesară pentru a răspunde unei nevoi sociale de strictă urgenţă, ci ar reprezenta exact contrariul", a punctat Forumul Judecătorilor din România.

Potrivit asociaţiei de magistraţi, în ceea ce priveşte speculaţiile privind iminenta adoptare a unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului pentru amnistierea sau graţierea unor pedepse, cu atât mai puţin, nici nu există un proiect care să fi fost pus în dezbatere publică, conform Legii transparenţei decizionale nr.52/2003, iar astfel de măsuri de politică penală nespecifice actului de legiferare delegată a Guvernului ar trebui însoţite de o notă de fundamentare care să aibă la bază studii serioase, de criminologie, de impact social şi procedural, cu implicarea tuturor experţilor tehnici relevanţi, cu precădere cei internaţionali.

În acest context, Forumul Judecătorilor din România a ţinut să readucă în atenţie o serie de principii esenţiale pentru o democraţie reală. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne