Guvernul din Ottawa „profund îngrijorat” de arestarea unui fost diplomat canadian în China

Un membru al poliţiei paramilitare stă de pază în Piaţa Tiananmen din Beijing, China
Un membru al poliţiei paramilitare stă de pază în Piaţa Tiananmen din Beijing, China (Greg Baker/AFP/Getty Images)

Fostul diplomat canadian Michael Kovrig a fost arestat în China fără explicaţii, a confirmat marţi guvernul Canadei, potrivit Canada News Media.

„Evident suntem conştienţi de situaţia unui canadian arestat în China”, a afirmat marţi premierul Justin Trudeau. „Suntem în contact direct cu diplomaţi chinezi şi reprezentanţi ai Chinei. Suntem implicaţi în acest caz, pe care îl tratăm cu mare seriozitate, şi oferim asistenţă consulară familiei” fostului diplomat.

O declaraţie publicată de Global Affairs Canada (departament al guvernului canadian care gestionează relaţiile consulare şi diplomatice ale ţării) a afirmat că din cauza legii canadiene privind confidenţialitatea nu pot fi dezvăluite alte informaţii privind cazul lui Kovrig, care până recent a servit în funcţia de diplomat canadian în China.

Think tank-ul International Crisis Group, unde Kovrig lucrează pe post de consilier, a confirmat la rândul său detenţia acestuia.

„International Crisis Group este la curent cu rapoartele care susţin că Michael Kovrig, consilierul său specializat pentru Asia de Nord-Est, a fost arestat în China”, a precizat think tank-ul într-o declaraţie.

„Facem tot ce putem pentru a obţine informaţii suplimentare legate de locul unde se află Michael, precum şi pentru a asigura eliberarea lui rapidă şi în siguranţă”, a mai precizat declaraţia.

Beijingul nu a oferit nicio explicaţie oficială pentru arestarea lui Kovrig.

Ministrul pentru Siguranţa Publică, Ralph Goodale, a afirmat că oficialii canadieni depun toate eforturile pentru a se asigura că Kovrig se află în siguranţă şi tratat în mod corect, însă a oferit puţine detalii privind această situaţie.

„Funcţionari diplomatici canadieni ţin legătura cu omologii lor chinezi pentru a explica modul cât se poate de serios în care privesc canadienii această situaţie. În mod clar, suntem profund îngrijoraţi şi [ministrul afacerilor externe Chrystia Freeland] şi funcţionarii ei vor lua toate măsurile corespunzătoare”, a declarat Goodale.

De asemenea, Guy Saint-Jacque, un fost ambasador canadian în China, a declarat pentru CBC că el nu are niciun dubiu că arestarea lui Kovrig are legătură cu arestarea de acum câteva zile a directorului financiar al companiei Huawei, Meng Wanzhou, potrivit Deutsche Welle. Meng a fost eliberată marţi pe cauţiune, după presiuni imense venite din partea regimului comunist chinez.

„În China nimic nu este o coincidenţă. Din păcate, Canada este prinsă în mijlocul acestei dispute dintre SUA şi China. Din cauză că nu poate da în SUA, China ia în schimb în vizor următoarea ţintă.”

În 2014, guvernul canadian a acuzat China de hackuirea sistemelor informatice ale guvernului. O săptămână mai târziu, voluntarii creştini canadieni Kevin şi Julia Garratt, care gestionau o mică cafenea în China, au fost arestaţi şi acuzaţi de spionaj. Julia a fost eliberată în 2015, însă Kevin a fost închis pentru doi ani înainte să fie găsit vinovat şi deportat din statul comunist.