Guvernul falimentar al lui Maduro confiscă 4 milioane de jucării pentru a le da săracilor

Pentru a încerca să calmeze furia populară, preşedintele socialist venezuelean Maduro a ordonat, prin agenţiile de reglementare a preţurilor, să confişte milioane de jucării de la o companie acuzată că ar fi “umflat” preţurile.
Un soldat venezuelean în timpul unei operaţiuni la un magazin de jucării din Caracas.
Un soldat venezuelean în timpul unei operaţiuni la un magazin de jucării din Caracas. (Captură Foto)

Agenţiile venezuelene de reglementare a preţurilor au confiscat la sfârşitul săptămânii trecute aproximativ 4 milioane de jucării de la depozite situate în apropierea capitalei Caracas şi au declarat că le vor distribui copiilor săraci înaintea sărbătorii de Crăciun.

William Contreras, ţarul preţurilor din Venezuela, a acuzat importatorul de jucării Distribuidora Kreisel de acumularea de stocuri şi creşterea exagerată a preţurilor şi a cerut ca directorii companiei să fie arestaţi şi să nu li se permită să părăsească ţara.

Flancat de membri ai Gărzii Naţionale, Contreras a declarat că Distribuidora Kreisel a primit rate de schimb preferenţiale pentru produsele pe care le-a importat începând cu 2009 şi ulterior au crescut preţurile cu aproximativ 50%.

“Aceste produse vor fi folosite de Clap”, a declarat Contreras, făcând referire la reţeaua comunitară a guvernului care distribuie alimente rezidenţilor cu venituri reduse. “Aceste companii vor învăţa că nu se pot juca cu drepturile venezuelenilor”.

Inflaţia din 3 cifre şi moneda în colaps au făcut ca produsele să fie greu de procurat de majoritatea cetăţenilor Venezuelei, unde salariul minim lunar poate asigura cumpărături de doar aproximativ 20 de dolari americani pe piaţa neagră. Autorităţile guvernamentale au ordonat în trecut ca preţurile să fie reduse înaintea sărbătoarii de Crăciun, iar organismele de reglementare au ordonat ca magazinele de haine din centrul Caracasului să îşi reducă preţurile cu 30% la începutul acestei săptămâni.

În 2013, preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a acuzat comercianţii cu amănuntul din naţiunea sud-americană că măresc nejustificat şi exagerat de mult preţurile şi a folosit armata pentru a reduce preţurile la magazinele de electronice şi electrocasnice. Evenimentul a fost denumit “Dakazo”, după ce liderul socialist a ordonat unui lanţ de magazine de electronice numit Daka să îşi reducă preţurile la mărfuri la sume “corecte” şi să îşi lichideze inventarul în direct la televizor.

De atunci, guvernul venezuelean a atacat preţurile în întreaga economie a ţării – de la ouă până la papuci de copii – aplicând sancţiuni sau confiscând mărfuri.

Un nou studiu a dezvăluit recent că Venezuela este în pragul foametei, un procent alarmant de 15% dintre cetăţeni susţinând că se pot hrăni doar cu “resturi de mâncare aruncate de centrele comerciale”, în timp ce aproximativ jumătate dintre venezueleni afirmă că trebuie să îşi ia liber de la muncă pentru a merge să caute mâncare.

Studiul – iniţiat de More Consulting şi publicat în ziarul de limbă spaniolă Diario de las Americas – reflectă o realitate care a devenit amprenta mandatului preşedintelui Nicolas Maduro: lipsa cronică de alimente şi medicamente care forţează majoritatea cetăţenilor să stea la cozi la supermarketuri până la 8 ore. De multe ori, după ce aşteaptă, oamenii constată că nu mai au ce cumpăra.