Guvernul nu se grăbeşte să-i dea casă lui Traian Băsescu. Fostul preşedinte a trecut la ameninţări

Traian Băsescu vs Victor Ponta
Traian Băsescu vs Victor Ponta (Ioana Florea/Epoch Times România)

A trecut mai bine de o lună de când şi-a încheiat mandatul de preşedinte şi Traian Băsescu încă nu a primit o locuinţă de protocol şi un cabinet de lucru. Fostul şef de stat se plânge că deşi a agreat cele două vile din Snagov propuse, nu a primit încă niciun răspuns, motiv pentru care a ameninţat Guvernul că va recurge la instanţa de judecată dacă lucrurile sunt tergiversate în continuare.

Dintr-un document obţinut de Mediafax reiese că Traian Băsescu a înaintat, pe 13 ianuarie, la cabinetul premierului, "o plângere administrativă prealabilă împotriva refuzului Secretariatului General al Guvernului (SGG) şi al Regiei Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) de atribuire a folosinţei gratuite a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, şi a unui cabinet de lucru, arătând că aceste drepturi i se cuvin în calitate de fost preşedinte al României."

În cadrul plângerii respective, fostul preşedinte arată că s-a adresat celor două instituţii încă de pe 30 septembrie 2014. În consecinţă, la 10 octombrie, RA-APPS a trimis SGG o adresă în care concluzionează că imobilul care îndeplineşte criteriile de atribuire a destinaţiei de reşedinţă oficială este Vila 1 A, cu terenul aferent, din Snagov.

Ulterior, la 21 noiembrie, RA-APPS, pe baza unei comunicări cu Serviciul de Protecţie şi Pază (SPP), stabileşte că imobilele care îndeplinesc în acest moment condiţiile sunt Vila 1A, cu o suprafaţă utilă de 324 metri pătraţi şi 9.900 metri patraţi curte şi Vila 11, cu o suprafaţă utilă de 2.189 metri pătraţi şi 27.412 metri pătraţi curte. Ambele vile se află în Snagov şi aparţin RA-APPS.

După vizionarea acestora de către şeful statului trebuia ca RA-APPS să evalueze starea tehnică reală a acestor două imobile şi să decidă care îi va fi atribuită acestuia.

"La 10 decembrie 2014 s-a solicitat RA-APPS să precizeze care dintre cele două imobile urmează a fi puse la dispoziţia subsemnatului, în calitate de fost şef al statului român", scrie Traian Băsescu în plângere.

Potrivit legii, RA-APPS trebuie să propună un imobil, cunoscând în detaliu starea tehnică şi eventuale revendicări de proprietate, tot regia fiind cea care poate evalua care dintre cele două clădiri generează costuri rezonabile de întreţinere şi funcţionare, în contextul în care acestea revin în totalitate fostului preşedinte.

"Cu toate acestea, deşi procedura legală părea parcursă, nici până în prezent nu mi s-a atribuit, conform legii, folosinţa gratuită a unei reşedinţe şi a unui cabinet de lucru. În acest sens, subsemnatul a revenit la cererea iniţială din 30 septembrie, solicitând aplicarea întocmai a Legii 406/2001. Această revenire a fost înregistrată la SGG şi RA-APPS la 9 ianuarie. Fac precizarea că, în conformitate cu legea, aveaţi obligaţii legale pentru atribuirea unei locuinţe de protocol şi a unui spaţiu de lucru începând cu 21 decembrie", precizează Traian Băsescu în plângerea către Guvern, subliniind că Guvernul, SGG şi RA-APPS nu au respectat legea.

"În cazul în care această solicitare legală nu se va soluţiona la nivel administrativ-instituţional, mă văd nevoit să mă adresez instanţelor judecătoreşti competente, cu toate consecinţele ce vor decurge din acest demers judiciar, pentru recunoaşterea unor drepturi ce mi se cuvin, în baza legii, similar celorlalţi şefi de stat care beneficiază în prezent de drepturile conferite de lege", a avertizat Traian Băsescu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne