Guvernul Orban, mutare-surpriză: Reduce substanţial subvenţiile acordate partidelor parlamentare

Ludovic Orban
Ludovic Orban (Epoch Times România)

Surse guvernamentale au declarat, pentru Europa Liberă, că subvenţia acordată partidelor în 2020 urmează să fie redusă cu 30% faţă de anul în curs. Partidele parlamentare au beneficiat în 2019 de cea mai mare subvenţie acordată vreodată, datorită unui amendament al fostului trezorier PSD.

În proiectul de buget pe anul viitor se prevede că suma totală acordată partidelor parlamentare va fi în jur de 181 de milioane de lei. Suma este în scădere cu aproape 30% faţă de cea din acest an, când partidele au încasat în total peste 250 de milioane de lei. Va fi astfel o economie la buget de aproape 70 de milioane de lei.

Valoarea subvenţiei se apropie de cea din 2018, când partidele au încasat peste 170 de milioane de lei.

“Va fi o reducere de aproape 30%, decizia este luată. Suma finală va fi în jurul a 181 de milioane de lei”, au declarat pentru Europa Liberă surse din Guvern.

Noua lege privind finanţarea partidelor şi a campaniilor electorale a fost votată în 2015. Din acel moment, formaţiunile politice au primit dreptul de a folosi banii publici în campaniile electorale, iar contribuţiile private au fost decontate după alegeri de Autoritatea Electorală Permanentă. Rambursarea se baza pe documente justificate şi se acorda dacă competitorul electoral a trecut de pragul de 3%.

Articolul complet aici.