Guvernul Ponta face şi desface. Controverse în jurul iniţiativei legislative care bagă în puşcărie jurnaliştii

30 septembrie 2013, Parlamentul Romaniei. În imagine Victor Ponta
30 septembrie 2013, Parlamentul Romaniei. În imagine Victor Ponta (Epoch Times România)

După ce Guvernul a anunţat în cursul zilei de joi că a aprobat propunerea de lege iniţiată de senatorul PSD Şerban Nicolae, care prevede că orice cetăţean (inclusiv jurnaliştii) care dezvăluie informaţii din dosarele penale riscă să fie pedepsit cu închisoarea, reacţiile adverse nu au întârziat să apară. După câteva ore de scandal intens în mass-media şi o luare de poziţie fermă a unor ONG-uri de marcă care protejează drepturile societăţii civile, Guvernul a dat noaptea două comunicate de presă susţinând că este vorba de o simplă "eroare tehnică" şi că, de fapt, proiectul a fost avizat negativ.

Guvernul anunţă că a aprobat proiectul

În jurul orei 17:00 Guvernul României anunţa că a dat aviz favorabil propunerii legislative a senatorului Şerban Nicolae, avocat, prieten şi şofer al fostului senator PSD Cătălin Voicu, condamnat la 7 ani de închisoare pentru corupţie.

"Dezvăluirea de informaţii care, potrivit legii, nu au caracter public, dintr-o cauză penală aflată în curs de cercetare, se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani. Dacă fapta este săvârşită de un judecător sau de un reprezentant al organului de urmărire penală, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 5 ani", scrie în textul proiectului de lege.

Oprobriul public

Într-o perioadă în care DNA face "minuni" în procesul de curăţare a ţării de marii corupţi, iar presa lucrează din greu să expună detaliile incendiare din dosarele respective, amendamentul propus de Şerban Nicoale prevede ca orice jurnalist care publică informaţii din dosare de corupţie, cum ar fi stenograme, va risca să fie trimis la închisoare.

După cum era de aşteptat, o parte din presa electornică, două dintre televiziunile publice (B1 si Realitatea TV), alături de o serie de personalităţii publice, au pus imediat "tunurile" pe iniţiativa PSD-ului exprimându-şi revolta, mai ales că este vorba despre un proiect de lege care a fost aprobat tacit în septembrie de către Senat (revolta fiind la fel de mare şi atunci).

Nici ONG-urile care reprezintă societatea civilă (Freedom House şi Expert Forum) nu au aşteptat mult şi au reacţionat ferm la iniţiativa pesedistului Nicoale Şerban care reprezintă "o încălcare grava a dreptului cetăţenilor la informare, drept prevazut de articolul 31 al Constituţiei României, şi a libertăţii de exprimare apărată de articolul 30 al legii fundamentale".

"Ca şef al Guvernului şi, mai ales în calitate de candidat la preşedinţie, nu numai că e complet anapoda să vă ocupaţi cu vînătoarea de surse, dar e şi împotriva legislaţiei europene şi împotriva jurisprudenţei naţionale şi europene", îi transmite un jurnalist premierului Ponta.

Prezidenţiabilul PSD Victor Ponta susţine iniţiativa colegului său de partid

Potrivit Mediafax, în jurul ore 21:00, premierul Victor Ponta îşi expimă susţinerea pentru iniţiativa lui Serban Nicolae şi nu spune nici că avizul comunicat de Guvern ar fi de fapt unul nefavorabil.

"Într-o societate normală, cei care dau informaţii din dosare sunt Birourile de presă ale Parchetelor şi pentru cei care cumva dezvăluie informaţii nepublice, în toată Europa, există sancţiuni", a precizat prezidenţiabilul PSD.

Guvernul vine cu rectificări. În realitate, avizul ar fi unul nefavorabil, dar s-a produs o "eroare tehnică"

Aproape de ora 23:00, Guvernul vine cu rectificări susţinând că iniţiativa lui Şerban Nicolae a primit aviz nefavorabil, iar în cadrul unui alt comunicat remis la miezul nopţii se transmite opiniei public că, de fapt, a avut loc o "eroare tehnică".

"Dintr-o eroare tehnică, în comunicatul de presă de după şedinţa de guvern s-a transmis informaţia că toate proiectele prezentate în şedinţa de guvern au primit aviz favorabil. Pentru corecta informare a opiniei publice, menţionăm că, printre cele 37 de puncte de vedere ale Guvernului cu privire la unele proiecte legislative iniţiate în prezent, există câteva care nu au primit aviz favorabil. Printre acestea se enumeră şi proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr 286/2009 privind Codul Penal, referitor la noi pedepse pentru cetăţenii care dezvăluie informaţii din dosarele penale, care nu a fost avizat pozitiv de către Guvernul României", reiese din comunicatul de la miezul nopţii.

Macovei plusează. Cere stenogramele sedintei de Guvern susţinând că acesta nu prezintă încredere

Fostul ministru al Justiţiei, Monica Macovei, candidat independent la prezidenţiale, a declarat la RFI că stenogramele ultimei şedinţe de Guvern vor demonstra dacă Executivul a dat aviz pozitiv sau negativ în acest caz.

"Nu poţi să crezi nimic. Şedinţa de Guvern avusese loc, sunt stenograme. După aceea a apărut un comunicat cum că avizul nu mai e pozitiv, e negativ. Ce-au făcut? Au măsluit stenogramele, au făcut o şedinţă de Guvern seara târziu, a sunat Ponta şi-a zis "daţi comunicatul ăsta, schimbaţi tot"? Stenogramele sunt acolo. Hai să le cerem. Ni le dă? (...) Trebuie cerute stenogramele, nu putem să-i credem", a precizat aceasta.

Monica Macovei a catalogat legea drept "o îngrădire majoră a libertăţii presei şi a dreptului publicului la a fi informat" şi a explicat că
în lege "e vorba de creşterea pedepsei pentru jurnaliştii sau oricine altcineva, dar jurnaliştii sunt aceia care fac acest lucru, care publică în presă probe din dosarele penale şi e vorba de stenograme aici (...). Sunt dosare cu politicieni, sunt de interes public, deci e normal ca lumea să le ştie (...). Ei nu se gândesc cum să se oprească din furat, ei se gândesc cum să nu aflăm noi, să nu mai vadă lumea aceste stenograme, la asta se gândesc".

"A fost ca la Radio Erevan", acuză Ponta

"A fost ca la Radio Erevan. Ministerul Justiţiei, în urmă cu 8 zile, a făcut punctul de vedere negativ. A fost ieri, în şedinţa de guvern, negativ, după care eu am plecat şi nu ştiu ce s-a întâmplat cu comunicarea. S-a agitat toată lumea, tot ca la Radio Erevan - "iată cum Ponta vrea să distrugă jurnaliştii", după care seara s-a aflat de fapt că am dat aviz negativ", a declarat Victor Ponta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne