Guvernul sabotează activitatea Consiliului General al Municipiului Bucureşti. În joc, încălzirea Capitalei (VIDEO)

Conferinţă de presă a consilierilor generali ACL din Consiliul General al Municipiului Bucureşti, 29 August 2014
Conferinţă de presă a consilierilor generali ACL din Consiliul General al Municipiului Bucureşti, 29 August 2014 (Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Material video pe pagina originală Epoch Times România.

Consilierii generali PNL-PDL din Consiliul General al Primăriei Capitalei au convocat, pentru vineri, o şedinţa extraordinară, pentru a supune din nou la vot transformarea RADET din regie în societate comercială, după ce şedinţa anterioară din 23 iulie, în care se fusese aprobată această decizie, a fost atacată în instanţă de Prefectură şi toate hotărâre adoptate atunci au fost suspendate. Şedinţa nu s-a mai ţinut însă din lipsă de cvorum, consilierii PSD neprezentându-se la şedinţa de azi.

În cadrul unei conferinţe de presă susţinute de consilierii ACL, liderul grupului PNL din Consiliu, Cornel Pieptea, a explicat că Guvernul sabotează de luni de zile activitatea consilierilor locali. Astfel, de 5 luni de zile, prefectul Nicolae Petrovan, care este numit de Guvernul Ponta, atacă în instanţă toate hotărârile adoptate de Consiliul General în care ACL deţine majoritatea (dintr-un total de 51 de consilieri locali, 24 sunt de la ACL şi 3 de la PPDD îi susţin).

Consilierul PNL a explicat că miza şedinţei de astăzi era deosebit de mare având în vedere că de RADET depinde încălzirea oraşului Bucureşti. În prezent, RADET, distribuitorul de energie termică al Capitalei, are datorii de peste 600 de milioane de euro, existând două opţiuni pentru el, insolvenţa sau transformarea în societate comercială. Astfel, pe 23 iulie a avut loc o şedinţă ordinară convocată de primarul general, Sorin Oprescu, şedinţă desfăşurată, conform consilierilor, cu respectarea tuturor prevederilor legale, iar cea mai importantă decizie din cadrul acelei şedinţe de fost aprobarea studiului de oportunitate de transformare a RADET din regie în societate comercială.

Săptămâna trecută, prefectul a plecat convenabil în concediu, iar subprefectul, Mariana Câmpurean, a atacat şedinţa în ansamblul ei, astfel că toate hotărârile au fost suspendate. Având în vedere importanţa reglementării situaţiei RADET consilierii au convocat şedinţa de astăzi, şedinţă care nu a mai avut însă loc, consilierii PSD boicontând-o.

"Având în vedere importanţa respectării memorandumului prin care s-a aprobat contopirea RADET cu ELCEN am considerat că este util să convocăm şedinţă extraordinară ca să aprobăm din nou studiul privind transformarea RADET în societate comercială, unul dintre paşii aprobaţi prin memorandum. Am informat şi ceilalţi colegi PSD şi PPDD că vom desfăşura şedinţa. Pe ordinea de zi nu am pus decât proiecte pentru bucureşteni, nimic politic. Decizia PSD a fost să nu participe la şedinţă şi să întârzie procesul de transformare a RADET în societate comercială şi să pună Bucureştiul în imposibilitatea de a-şi respecta angajamente asumate prin memorandum", a afirmat Cornel Pieptea.

La rândul său, Mircea Raicu, liderul consilierilor PDL, a explicat că, în fapt, miza ordonanţei de urgenţă privind traseismul aleşilor locali, este tocmai ca PSD să-şi formeze noi majorităţi în consilii, inclusiv în cel al municipiului Bucureşti. Raicu a explicat că portavocile PSD mint când afirmă că în Consiliul General activitatea este blocată de trei luni pentru că toată lumea "se dă afară, se dă în judecată".

Reamintim că anterior adoptării OUG-ului privind traseismul local, premierul justifica ordonanţa declarând că îşi doreşte deblocarea activităţii autorităţilor locale, "bulversate" de apariţia pe eşicheul politic a ACL.

"Mi-a spus primarul general că nu reuşeşte să mai lucreze cu Consiliul General. Toată lumea se dă afară, se dă în judecată. La fel se întâmplă şi în alte judeţe şi consilii. (...) Care e problema pentru noi? Avem programe în derularea autorităţilor locale care nu se pot implementa pentru că în CL şi CJ, prin această mişcare a domnului Blaga şi a domnului Iohannis, s-a bulversat tot şi nu se mai pot asigura majorităţi", a declarat Victor Ponta.

De fapt, realitatea este că Guvernul, prin prefectul numit, încearcă să blocheze complet activitatea Consiliului General, a explicat Raicu, iar ordonanţa de urgenţă dată de guvern prin care aleşii locali vor putea să-şi schimbe partidul fără să-şi piardă mandatul a avut drept scop ca PSD-ul să-şi formeze noi majorităţi în Consiliile Locale.

"Toţi comunicatorii PSD vorbesc despre faptul că CGMB este blocat. Acest lucru este fals. (...) Toate şedinţele au fost atacate mai întâi de prefectul Petrovan şi apoi de subrefect. Ceea ce vrem să spunem noi, de fapt este faptul că această minciună repetată pe toate canalele de televiziune precum că nu funcţionează Consiliul General este facută, în mod mod voit, şi lucru acesta se vede clar din ultima ordonanţă de urgenţă pe care partidul la putere a înţeles să o dea (OUG-ul privind traseismul aleşilor locali). Ei bine, au făcut-o, şi rezultatul se vede astăzi, avem un număr de trei colegi care au lipsit, deşi ştiau că astăzi este şedinţă, ceea ce înseamnă că Guvernul şi partidul şi-au atins obiectivul, prin orice mijloace. Ne pare rău că acest lucru s-a întâmplat pe banii bucureştenilor. Luni de zile hotărâri luate de noi au fost suspendate de prefect. Ar trebui să-i întrebăm pe Primarul General şi pe Prefectul Petrovan la cât se ridică aceste piederi şi cine le suportă", a declarat Raicu.

Raicu a mai explicat că asupra consilierilor locali s-au făcut presiuni foarte mari, inclusiv de natură financiară, pentru a trece la PSD, iar ordonanţa a fost ultima soluţie, la care Guvernul a recurs în extremis, pentru a prelua controlul asupra consiliilor locale.

Revenind la RADET, de care depinde încăzirea a aproximativ 1.800.000 de bucureşteni, Raicu a arătat că RADET şi ELCEN au datorii foarte mari. Datorită finanţării cronice de care se face vinovat primarul Oprescu, RADET are 600 de milioane de euro datorii şi este în prag de insolvenţă. În aceste condiţii salvarea RADET trebuie să fie un obiectiv strategic al Bucureştiului, obiectiv sabotat de Guvern prin prefect, care a atacat hotărârea luată în şedinţa din 23 iulie.

"Toţi aceşti ani de mandat ai lui Sorin Oprescu, în care în mod sistematic acesta a sabotat serviciile publice, nu le-a acordat bani, au făcut ca aceste servicii publice (RADET şi RATB) să se înglodeze în datorii mari, să facă credite bancare. Toate acestea au generat costuri suplimentare care fac ca astăzi să fie nevoie să crească preţul la gigacalorie. Primarul Oprescu va fi primul vinovat dacă va creşte preţul la gigacalorie" a explicat Raicu.