Guvernul, somat să susţină înfiinţarea Tribunalului Internaţional pentru investigarea crimelor comunismului

Doru Marieş
Doru Marieş (Epoch Times România)

Ministrul de Justiţiei al Estoniei, Urmas Reinsalu, a propus înfiinţarea unui Tribunal Internaţional pentru investigarea crimelor comunismului, în cadrul unei conferinţe dedicate împlinirii a 76 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov. Asociaţia 21 Decembrie salută iniţiativa Estoniei şi îndeamnă Guvernul României să adere cât mai curând la acordul interstatal pentru constituirea acestui tribunal.

"Asociaţia 21 Decembrie 1989 a luat act cu satisfacţie că Miniştrii Justiţiei din Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria şi Georgia au şi semnat un acord în acest sens. Asociaţia cere Guvernului României să semneze Acordul pentru înfiinţarea acestui tribunal internaţional, fiind un act de dreptate aşteptat încă din secolul trecut, zădărnicit de oficinele de propagandă filosovietice şi de agenţii Moscovei din statele est-europene şi cheamă societatea civilă şi toate forţele politice democratice din România, din Uniunea Europeană, din Ukraina, Rep. Moldova, Serbia, Macedonia, Albania şi Federaţia Rusă să susţină constituirea Tribunalului internaţional pentru investigarea crimelor comunismului", se arată într-un comunicat al organizaţiei, citat de evz.ro.

Opinia publică mondială trebuie să ştie despre suferinţele prin care au trecut milioane de oameni în urma rezultatelor crimelor nazismului şi comunismului, consideră asociaţia condusă de Teodor Mărieş. Dacă după procesul de la Nuremberg, crimele naziste au fost condamnate legal, la nivel internaţional, crimele regimului comunist nu au fost condamnate încă în acest mod.

Asociaţia 21 Decembrie a subliniat că tratamentele inumane, degradante, cruzimile şi crimele comunismului pe plan internaţional trebuie să fie condamnate deopotrivă. Faptul că până în prezent crimele regimurilor comuniste nu sunt încă de competenţa tribunalelor internaţionale este un lucru "profund un nedrept şi grav".

"În consonanţă cu iniţiativa forţelor democratice şi anticomuniste din Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria şi Georgia, Asociaţia 21 Decembrie 1989 susţine încheierea unui acord interstatal prin care să fie instituit un tribunal internaţional care să ancheteze crimele comunismului la fel ca pe acelea ale nazismului, memoria victimelor comunismului făcând necesară o asemenea abordare, iar noua generaţie de europeni trebuie să-şi asume responsabilitatea de a veghea la recunoaşterea crimelor comunismului", se arată în apelul semnat de Teodor Mărieş.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook