Guvernul Streleţ, demis prin moţiune de cenzură

Guvernul Streleţ a fost demis joi, 29 octombrie, de către Parlament. Decizia a fost luat în urma votului membrilor fracţiunilor PSRM, PCRM şi PD cu un total de 65 de voturi.
Guvernul Streleţ, şedinţa cabinetului de miniştri
Guvernul Streleţ, şedinţa cabinetului de miniştri (facebook.com)

Guvernul premierului liberal-democrat Valeriu Streleţ, a fost demis printr-o moţiune de cenzură iniţiată de opoziţia socialistă şi comunistă, PSRM şi PCRM.

Moţiunea a fost votată cu 65 de voturi ale deputaţilor din cele două formaţiuni ce au înaintat moţiunea, pecum şi cei din Partidul Democrat, care face pate din alianţa de la putere, potrivit agora.md.

Partidul Popular European în frunte cu Iurie Leancă şi Partidul Liberal condus de Mihai Ghimpu s-au abţinut de la vot, iar deputaţii din Partidul Liberal Democrat au votat împotriva demiterii, informează Realitatea.md.

Partidul Democrat l-a acuzat pe Valeriu Streleţ că în loc să se ocupe de conducerea Executivului, acesta ar face avocatură pentru colegul său de partid, Vlad Filat care este acuzat de acte de corupţie. Mai mult, Lupu consideră că Streleţ nu se poate descurca în situaţia complicată în care se află Moldova de peste Prut astăzi.

„Votul nostru de neîncredere este acordat premierului Streleţ, nu omului şi nu politicianului”, a declarat Marian Lupu, citat de Agora.md.

Valeriu Streleţ este cel de-al treilea prim-ministru moldovean demis prin moţiune de cenzură, după Ion Sturza în 1999 şi Vlad Filat în 2013. Totuşi Guvernul Streleţ rămâne în istorie ca Executivul cu cel mai scurt mandat, fiind demis la nici 100 de zile de guvernare.

În replică, fostul premier Streleţ a menţionat că ar fi ştiut că urmează să fie demis. „Am înţeles ce scenariu se pregăteşte încă de la 17 octombrie, atunci când mi-a telefonat de două ori Plahotniuc, dar am refuzat să răspund. Nu am ce să discut cu el şi i-am transmis acest lucru şi domnului Candu”, a afirmat Streleţ.

Guvernul condus de Valeriu Streleţ a primit, la 30 iulie, votul de încredere al Parlamentului din Republica Moldova. Acesta a fost votat cu un număr de 52 de parlamentari, din cadrul PLDM, PD şi PL, în timp ce 41 s-au declarat împotrivă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe