Gwyneth Paltrow, implicată în campania contra OMG-urilor. Depune la Senatul SUA 200.000 de semnături

Gwyneth Paltrow.
Gwyneth Paltrow. (Ethan Miller / Getty Images)

Cunoscuta actriţă americană Gwyneth Paltrow şi mama sa, Blythe Danner, s-au prezentat la Capitoliu, edificiul Congresului SUA, pe 5 august, cu o petiţie adresată Senatului şi Preşedintelui Barak Obama, împreună cu cele 200.000 de semnături împotriva proiectului de lege H.R. 1599, cunoscut ca „Legea Obscură”, care interzice să se dea informaţii despre alimentele modificate genetic (OMG).

Paltrow evidenţiază că este vorba de o solicitare a 89 % dintre cetăţenii ţării, care vor să cunoască dacă alimentele conţin modificări genetice.

„Monsanto şi alţi mari antreprenori de alimente nu vor să se facă nicio etichetare a OMG-urilor. Cei 89 % dintre americani o doresc. Această lege a fost aprobată săptămâna trecută, pe 23 iulie, şi anulează legile celelalte, fiind în contradicţie cu deja aprobata „lege a etichetării”, a scris anterior Paltrow, pe Facebook.

”Se cunoaşte că organismele modificate genetic sunt un dezastru ambiental atât pe termen lung cât şi scurt. Nu cer opinia dacă sunt bune sau rele. Dorim doar etichetarea. Avem dreptul să ştim ce este în mâncarea noastră, ca şi alte 64 de ţări în care se etichetează alimentele şi nu permit alimente modificate genetic de nici un fel”, a avertizat actriţa de 42 de ani, fiica regizorului Bruce Paltrow.

Împreună cu mama sa, actriţa susţine ca legea să nu fie aprobată în Senat. Scrisoarea trimisă Preşedintelui Barak Obama conţine 200.000 de semnături strânse în doar 6 zile, menţionând că va avea un milion de semnături până la sfârşitul lunii august.

„Aceasta nu este politică”, a comentat Paltrow pe Facebook, unde a publicat petiţia. În scrisoare evidenţiază că „în ciuda faptului că 9 din 10 americani sprijină etichetarea obligatorie a OGM, Camera Repezentanţilor a aprobat recent Legea HR 1599, care interzice americanilor dreptul de a cunoaşte”, numită şi Legea Obscură.

În discursul său de la Capitoliu, Paltrow, care este mamă a doi copii, a comentat: „gătesc acasă, sunt autoarea unei cărţi de bucate şi sunt o apărătoare a alimentelor organice şi a alimentelor sănătoase”, potrivit ABC.

Claire Parker, purtător de cuvânt al unei coaliţii a antreprenorilor a afirmat: ”Sunt de acord cu asigurarea unei alimentaţii accesibile”, adăugând însă: ''celebrităţile de la Hollywood ca G. Paltrow doresc ca Congresul să-şi consacre în adunările sale stilul de viaţă în lege, fără să ţină cont de realităţile cotidiene cu care se confruntă familiile americane”, acestea fiind spuse cu intenţia de a discredita solicitările actriţei.

Apărătorii legii 1599 au fost la senatorul Mike Pompeo susţinând că legea va „proteja consumatorii ” pentru a oferi „ coerenţă şi transparenţă ” în etichetări, semnalând că nu există diferite alimente OMG, ci un OMG.

Gwyneth Paltrow, câştigătoare a premiului Oscar, nu este singura din mediul artistic care a ridicat problema etichetărilor. Recent, cantautorul Neil Young a anunţat, de asemenea, că este împotriva Legii Obscure şi a donat 100 de milioane $ pentru a ajuta la implementarea legii etichetării produselor modificate în Statul Vermont, unde deja a fost semnată în anul 2014 şi va intra în vigoare în iulie 2016. Neil Young a divulgat, pe 18 iulie, pe pagina sa de internet un studiu independent în care sunt arătate riscurile produselor modificate genetic.

„Studiul demonstrează fără echivoc că modificările genetice şochează săracele plante care îşi epuizează antioxidanţii cei mai importanţi şi astfel se acumulează FORMALDEHIDA, o substanţă chimică ce cauzează cancer ”, a afirmat celebrul cântăreţ.

În context, legislatorii din statul Maine se vor reuni pentru a aproba etichetarea OMG-urilor fără a depinde de alte state. Statele din SUA adoptă, pe rând, Legea etichetării.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.