H7N9: gripa letală se răspândeşte în China. Regimul ascunde din nou adevărul

Chinezi purtând măşti împotriva virusului H7N9, Beijing
Chinezi purtând măşti împotriva virusului H7N9, Beijing (WANG ZHAO/AFP/Getty Images)

În ultima lună, mai multe tulpini de gripă, printre care două letale, s-au răspândit rapid în opt provincii din China, inclusiv în oraşele Beijing şi Shanghai. Datele, cenzurate parţial de regim, arată că numărul victimelor este în creştere.

”Guvernul n-a raportat cu siguranţă numărul adevărat al morţilor”, a precizat Li Lanjuan, doctor şef la Spitalul nr.1 afiliat al Universităţii de Medicină Zhejiang.

Dintre cele trei tulpini de gripă care s-au dovedit fatale în ultima lună, cea mai periculoasă este H7N9. La 9 februarie, dintre cele 179 de cazuri înregistrate, 37 s-au soldat cu moartea pacienţilor.

Totuşi obiceiul comuniştilor de a minţi pentru a "linişti populaţia" se regăreşte şi în China, după cum s-a observat în 2003 în cazul epidemiei de SARS. Atunci, OMS a avertizat China câteva luni cerându-i să oprească muşamalizarea epidemiei de SARS, un virus letal, care făcuse deja mii de morţi. Întârzierea recunoaşterii oficiale a făcut ca virusul, care se transmitea aeropurtat, să se răspândească pe teritoriul Americii de Nord, unde a făcut zeci de victime şi era cât pe ce să se transforme într-o pandemie.

Neîncredere în statisticile oficiale

”Numărul în creştere a cazurilor de gripă a ridicat multe semne de întrebare cu privire la potenţialul unei infecţii răspândite pe scară largă”, cât şi asupra posibilităţii ca virusul să fie transmisibil printre oameni", consideră Li.

Conform unei statistici a Organizaţiei Mondiale pentru Sănătate, efectuate pe teritoriul Chinei şi a Hong Kong-ului, procentul decesurilor înregistrate din data de 28 ianuarie este de 22% din numărul total al cazurilor, însă multe alte victime se află în continuare pe patul de spital.

Regimul de la Beijing a dat dispoziţie ca numărul real al cazurilor de gripă de pe teritoriul ţării să fie manipulat de frica unui ”impact internaţional”, a explicat un alt doctor din Shanghai, care a ales să ofere informaţiile sub protecţia anonimatului.

Totuşi, noul virus poate fi mult mai periculos deoarece cauza exactă a infecţiei n-a putut fi depistată, iar comportamentul tulpinilor noi indică faptul că au capabilitatea de a se transmite de la om la om, ceea ce poate conduce la o pandemie.

S-au raportat şi cazuri în care familii întregi s-au îmbolnăvit, ceea ce indică transmisia de la om la om. Dacă virusul ia o formă ce se poate transmite direct la oameni, asta ar face ca boala să se transmită rapid şi să provoace o epidemie globală”, conform directorului Diviziei de informaţii din Shanxi, Chen Taoan.

Din cauza faptului că mulţi oameni au ales să nu mai consume carne de găină şi de porc odată cu răspândirea veştilor, regimul de la Beijing încearcă să cenzureze datele reale de frica unei alarme publice pe scară largă. Multe restaurante din China au scos deja carnea de pui din meniuri iar populaţia oraşelor aglomerate preferă să rămână în case şi să poarte măşti medicale.

”Se tem că asta va cauza o panică pe scară largă. În consecinţă, industria naţională ar putea să fie lovită grav, vânzările interne ar putea să scadă destul de mult, iar economia lor deja slăbită ar putea să fie devastată”, a explicat Zhu Xinxin, un fost editor al postului de Radio al Poporului.

Conform unui angajat al China CDC, cele mai multe cazuri de H7N9 s-au înregistrat în capitala ţării, Beijing, însă numărul exact nu poate fi precizat.