“Hackerii” au preluat controlul asupra unei baterii de rachete germane Patriot staţionate în Turcia

Soldaţi germani operează un lansator de rachete Patriot.
Soldaţi germani operează un lansator de rachete Patriot. (Captură Foto)

Rachetele Patriot deţinute de Germania şi staţionate în Turcia au fost “deturnate” pentru scurt timp de presupuşi hackeri, conform rapoartelor media de marţi, susţine website-ul de ştiri The Local.

Atacul a avut loc asupra rachetelor antiaeriene Patriot desfăşurate la graniţa Turciei cu Siria. Armele de producţie americană au fost staţionate acolo de armata germană pentru a proteja Turcia, un aliat al NATO.

Conform Behörden Spiegel, sistemul de rachete a răspuns la ordine “inexplicabile”. Totuşi, nu a fost imediat clar când au fost îndeplinite aceste ordine şi care au fost ele.

Behörden Spiegel speculează asupra a două puncte slabe, existente în sistemul de rachete, care ar fi putut să fie exploatate de hackeri.

O astfel de slăbiciune este Sensor-Shooter-Interoperability (SSI) care transmite informaţii în timp real între lansatorul de rachete şi sistemul său de control. A doua slăbiciune expusă este un cip de calculator care controlează ghidarea armei.

Atacatorii ar fi putut obţine acces pe două căi diferite: una care permite preluarea controlului asupra sistemului de operare al rachetei şi alta care permite furtul de date din acest sistem.

Racheta Patriot se află în serviciul armatei americane din 1984 şi fost folosită pentru prima dată în operaţiuni în timpul primului Război din Golf în 1991.

În 2012, Turcia a cerut partenerilor NATO să o susţină militar prin staţionarea sistemelor de rachete Patriot pe teritoriul său, după ce războiul civil din Siria s-a apropiat de graniţa turcă sudică.

În iunie 2015, Germania a anunţat că va înlocui rachetele sale Patriot cu MEADS, un sistem de apărare aeriană proiectat în cooperare cu SUA şi Italia.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.