Halva de casă cu griş - una dintre cele mai bune reţete

Halva de gris
Halva de gris (Maria Matyiku / Epoch Times)

Vă propunem să încercaţi una dintre cele mai bune reţete de halva de casă cu griş. Este un desert tradiţional turcesc cu nuci , scorţişoară, migdale şi fistic, bogat în arome şi simplu de preparat. A fost preluată în bucătăria românească şi a îndulcit anii copilăriei multora dintre noi. Nucile împreună cu fisticul dau consistenţă compoziţiei şi aduc aportul de proteine vegetale şi uleiuri, balansând astfel o parte din carbohidraţii din griş şi zahăr.

Ingrediente:

400 ml lapte,
400 ml apă,
150 g zahăr, un praf de sare
1 baton sau o ½ linguriţă scorţişoară,
2 linguri de esenţă de migdale (10 ml),

100 g unt,
300 g griş,
100 g nucă măcinată sau tocată mărunt,

150 g zahăr,
1 linguriţă scorţişoară măcinată,

50 g fistic tocat mărunt (sau miez de nucă)

Modul de preparare:

Se pregăteşte o tavă pătrată de dimensiunea 20x20 cm, care se tapetează cu hârtie de copt.

În oala de fiert lapte se pune la fiert laptele amestecat cu apă, 150 g de zahăr, puţină sare şi batonul de scorţişoară. Se fierbe la foc mic amestecând din când în când, până când se dizolvă tot zahărul. Se ia de pe foc, se scoate batonul de scorţişoară şi se adaugă cele 2 linguriţe de aromă de migdale. Laptele aromat se ţine la cald la foc mic.

Într-o cratiţă la foc mediu (sau o tigaie largă) se pune untul la topit după care se adaugă grişul. Se amestecă în continuare până când grişul devine de culoare aurie.

Se reduce focul la mic şi se adaugă 100 g de miez de nucă zdrobită. Se amestecă în continuare cam 5 minute.

Se toarnă laptele aromat fierbinte, iar grişul se lasă la fiert până când compoziţia se întăreşte şi are consistenţa unei mămăliguţe pripite. Ca să nu rămână cocoloaşe, se amestecă în continuu până când laptele se absoarbe complet.

Se pun cele 150 g de zahăr amestecate cu scorţişoara măcinată. Se lasă să fiarbă în continuare la foc mic, amestecând mereu, până când pasta se desprinde de pe pereţii vasului.

Compoziţia se toarnă în tava pătrată, după care se nivelează, presând uşor cu o lingură de lemn sau spatulă.

La sfârşit se presară fisticul zdrobit ( se poate folosi nucă în lipsa acestuia), presându-se uşor astfel încât să se lipească de halvaua de griş.

Se lasă să se răcească bine, după care se taie în cubuleţe. Pe deasupra se poate cerne zahăr pudră amestecat cu scorţişoară măcinată.

Vă dorim poftă bună!

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagină noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură