Hezbollah s-ar putea alătura Hamasului în conflictul împotriva Israelului

Bombardamente israeliene în Fâşia Gaza, 10 iulie 2014
Bombardamente israeliene în Fâşia Gaza, 10 iulie 2014 (JACK GUEZ/AFP/Getty Images)

Hamas a respins armistiţiul propus de secretarul american de stat, John Kerry, în mijlocul îngrijorărilor că nu se va mai ajunge la un acord de pace înainte ca alte state să fie atrase în conflictul cu Israelul.

O nouă organizaţie mass-media a islamului radical, Al Fawaris, a publicat miercuri un material video prin care făcea apel către populaţia din Fâşia Gaza, cerându-i să îndure operaţiunea militară. Mesajul său spunea că victoria Hamas-ului este aproape şi că toţi musulmanii din lume îi susţin pe cei din Gaza.

În timp ce Hamas se foloseşte de tacticile preferate ale Hezbollah, grupul islamist cu baza în Liban nu a dat niciun semn că va intra în conflict. Analiştii susţin că Hezbollah, care a oferit oganizaţiei Hamas susţinerea verbală, este complet ocupat cu războiul civil din Siria.

”Până acum, Hezbollah a investit mult prea mult în conflictul sirian pentru a provoca un război inutil şi distructiv cu Israel”, a declarat Daniel Nisman, preşedintele grupului Levantine, un grup de cercetare a riscului geopolitic din Tel Aviv.

Monitorul Ameninţării Teroriste şi Jihad-ului al Institutului de Cercetare din Orientul Mijlociu a publicat un raport ce conţinea un material video în care clericul jihadist Abu hareth Al-Maqdisi afirma că el şi luptătorii din Siria vor să se alăture războiului din Fâşia Gaza.

Clericul jihadist a afirmat că populaţia din Gaza trebuie să aibă răbdare şi să aştepte victoria sau martiriul, şi că Allah va trimite în curând ”soldaţi extraordinari care vor lupta şi îi vor înfrânge pe evrei”.

Kerry a anunţat înregistrarea unor progrese în timpul negocierilor indirecte, iar liderul Hamas, Khaled Meshaal, a cerut implementarea unui armistiţiu temporar care să permită aducerea ajutoarelor umanitare în Fâşia Gaza. Dar Meshaal a precizat că grupul său va continua să lupte împotriva Israelului şi că nu va accepta niciun armistiţiu pe termen lung fără o negociere completă a termenilor.

”Avem nevoie de calm câteva ore pentru a evacua răniţii şi pentru a asista cu distribuirea ajutoarelor. Asta înseamnă un armistiţiu real, dublat de un program de ajutorare real oferit populaţiei din Gaza”, a declarat Meshaal la conferinţă de presă din Qatar.

Totuşi, acesta a subliniat că orice încetare permanentă a focului va putea fi îndeplinită numai dacă Israelul îşi încheie asediul, putând fi implementată numai după o negociere completă a condiţiilor de pace.

Peste 680 de palestinieni şi 34 de israelieni au fost ucişi de la debutul conflictului, la începutul lunii iulie.

Deja afectat de anularea în masă a rezervărilor turistice, Israelul se confruntă cu o presiune economică sporită după ce Administraţia Federală a Aviaţiei (FAA) Statelor Unite a oprit, marţi, toate zborurilor comerciale către Tel Aviv. Interdicţia FAA a fost reînnoită miercuri. Ulterior, mai multe companii aeriene internaţionale, alertate de doborârea avionului Malaysia Airlines în zona de conflict din Ucraina, au urmat interdicţia Statelor Unite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe