Hidroelectrica, "mulsă" de bani pentru plata pensiilor şi salariilor mărite

La scurt timp după ce un fost şef al Fiscului anunţa că ministrul Finanţelor "sună personal la şefii companiilor de stat să facă rost de câteva sute de milioane de lei", mai multe mari societăţi de stat au primit ordin să distribuie rapid dividende la bugetul statului. Hidroelectrica e prima care s-a conformat.
Sigla Hidroelectrica.
Sigla Hidroelectrica. (www.hidroelectrica.ro)

Cel mai mare producător român de energie, Hidroelectrica a aprobat într-o şedinţă a acţionarilor convocată rapid la ordinul Guvernului distribuirea a 655 milioane de lei, sub formă de dividende, către acţionarii societăţii, în termen de 15 zile. Din aceşti bani, statului român îi vor reveni, în calitate de acţionar majoritar, circa 500 de milioane de lei.

Şedinţa acţionarilor a avut loc miercuri, Hidroelectrica fiind prima mare companie care a executat ordinul Guvernului de a vira rapid la bugetul statului sume mari de bani, sub formă de dividende, în afara celor distribuite deja din profitul pe 2016. Banii vor fi folosiţi pentru plata pensiilor şi salariilor mărite, relatează Hotnews.

Reamintim că Guvernul a cerut şi altor companii de stat profitabile să distribuie dividende în plus, însă fiind listate pe bursă au convocat şedinţele AGA în următoarele săptămâni, nu imediat ca Hidroelectrica. Printre acestea se numără Transelectrica, Romgaz, Conpet, Transgaz, Nuclearelectrica.

Solicitările Guvernului au fost făcute la scurt timp după ce fostul şef al Fiscului Gelu Ştefan Diaconu anunţa, pe Facebook, că ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, "sună personal la şefii companiilor de stat să facă rost de câteva sute de milioane de lei".

"Pentru informarea corectă a dvs., aflaţi că, de la înălţimea funcţiei sale, ministrul Mişa, personal, a sunat în disperare de cauză la şefii companiilor naţionale pentru "a face rost" de câteva sute de milioane de lei din restul de lichidităţi anemice rămase la dispoziţia acestora, după ce anterior li se "confiscaseră" deja rezervele. După ce au pus în pericol dezvoltarea ţării prin strangularea investiţiilor publice, fragilizează viitorul companiilor emblematice ale statului român: Hidroelectrica, Romgaz, Transgaz, Nuclearelectrica...", scria, în urmă cu câteva zile, Gelu Ştefan Diaconu, pe contul său de Facebook.