Hiroshima: Circa 4.300 de locuitori, evacuaţi din cauza ploilor torenţiale

Alunecări de teren în Hiroshima, Japonia, 20 august, 2014.
Alunecări de teren în Hiroshima, Japonia, 20 august, 2014. (captură.)

În urma ploilor torenţiale şi a alunecărilor de teren, Prefectura din Hiroshima a dat vineri ordin de evacuare, cca 4.300 de persoane urmând să-şi părăsească locuinţele datorită pericolelor naturale, iar alte 164.000 de persoane fiind vizate să plece şi ele din zona calamitată.

Până în prezent, conform bilanţului provizoriu al forţelor de ordine, s-au înregistrat 39 de morţi şi 52 de dispăruţi.

În seara zilei de joi a reînceput să plouă şi în cursul zilei de vineri se prognozează că vor cădea precipitaţii importante şi vor fi furtuni violente, ceea ce a provocat temeri în ce priveşte apariţia de noi torente de noroi după cele din noaptea de marţi spre miercuri.

"Luăm în considerare mai întâi persoanele de care suntem siguri că au dispărut, de exemplu pe baza mărturiilor persoanelor care le-au văzut în timp ce erau luate de noroi, dar numărul creşte pe măsură ce evaluăm situaţia", a afirmat pentru AFP un oficial din cadrul poliţiei municipale din Hiroshima.

Autorităţile vor continua vineri să-i caute pe cei care au dispărut. Peste 2.500 de pompieri, poliţişti şi militari ai forţelor de autoapărare au fost trimişi joi la faţa locului.

Aceste alunecări de teren care au apărut în urma ploilor abundente sunt mai periculoase decât multe cutremure care au loc în Japonia, unde construcţiile paraseismice sunt eficiente. În trei ore, în zonele afectate au căzut mai multe precipitaţii decât într-o lună obişnuită, potrivit meteorologilor.

Dacă vor mai cădea ploi abundente, autorităţile locale se tem că ar putea avea loc un dezastru în lanţ, având în vedere starea actuală a solului, întrucât teoretic este suficientă puţină ploaie pentru a se produce noi alunecări de teren, au avertizat experţii.

În partea de sud-vest a Japoniei mai sunt şi alte regiuni afectate de ploile torenţiale, fiind, de asemenea, vizate de alerte de alunecări de teren, printre care mai multe oraşe şi cartiere din provinciile Fukuoka şi Nagasaki.