Hodorkovski cere o schimbare de regim şi o nouă Constituţie

Mihail Hodorkovski, fostul director executiv al Yukos şi unul dintre opozanţii lui Vladimir Putin, care conduce în prezent iniţiativa pro-democraţie Open Russia, a publicat un articol pe website-ul oficial al organizaţiei în care a cerut rescrierea Constituţiei ruse.
Mihail Hodorkovski.
Mihail Hodorkovski. (Captură Foto)

Hodorkovski a susţinut că indiferenţa autorităţilor faţă de prevederile Constituţiei au aruncat ţara într-o “criză constituţională”.

“Astăzi, Constituţia nu este decât o bucată de hârtie – un presupus simbol al valorilor federale, al libertăţii şi democraţiei. În practică, [preşedintele rus ] Vladimir Putin şi cercul său [de apropiaţi] o folosesc şi abuzează de ea după bunul lor plac”, a scris el, citând ca exemple prelungirea mandatului prezidenţial de la 4 la 6 ani în 2008 şi abolirea alegerilor guvernatoriale directe în 2004.

De asemenea, el a declarat că actuala Constituţie trebuie modificată “imediat” pentru a menţiona în mod explicit “dreptul poporului rus de a se revolta împotriva uzurpatorilor”, conform Moscow Times.

Apoi, aceasta [Constituţia] ar trebui schimbată cu una complet nouă, după ce în Rusia a fost introdusă democraţia parlamentară, cu un cabinet ales de legiuitori şi după ce a fost aplicată descentralizarea (în cadrul căreia autorităţile regionale îşi vor administra propriile lor bugete), a mai scris Hodorkovski în articolul său.

Iniţiativă Open Russia (Rusia Deschisă) a lucrat atât asupra unor propuneri pentru amendarea Constituţiei, cât şi asupra unui text provizoriu pentru o nouă Constituţie, a raportat miercuri website-ul de ştiri Meduza.io.