Hodorkovski: Dacă va prelua puterea în Rusia, Navalnîi ar putea ajunge ca Putin

Mihail Hodorkovski, fost magnat devenit politician de opoziţie şi un critic dur al lui Vladimir Putin, a avertizat cetăţenii ruşi să nu îşi pună speranţele în Alexei Navalnîi, susţinând că, dacă acesta va deveni preşedinte, Rusia va avea de înfruntat „vremuri grele”.
Mihail Hodorkovski.
Mihail Hodorkovski. (JIM WATSON/AFP/Getty Images)

„Pe de o parte, m-aş bucura [dacă ar câştiga Navalnîi]. O schimbare a conducerii este un lucru bun”, a declarat fostul director general al companiei petroliere ruseşti defuncte Yukos într-un interviu de 90 minute cu videobloggerul Iuri Dud, ce a fost încărcat pe youtube.

„Pe de altă parte, aş spune: Hei, să vă pregătiţi pentru vremuri grele”.

Hodorkovski a fost la un moment dat cel mai bogat om din Rusia înainte să fie aruncat în închisoare pentru fraudă, într-un caz considerat în mare parte ca fiind motivat politic. El a petrecut mai mult de un deceniu în spatele gratiilor, într-o mişcare ce a marcat o schimbare semnificativă în privinţa atitudinii Rusiei faţă de oligarhi, sub preşedintele Vladimir Putin.

De la eliberarea sa în 2013, în urma unei graţieri prezidenţiale, Hodorkovski a condus o mişcare de opoziţie din exil şi s-a exprimat deseori în favoarea unei structuri de putere mai puţin centralizată în Rusia.

Însă a fost lipsit de entuziasm în exprimarea clară a susţinerii principalului politician al opoziţiei ruse, Alexei Navalnîi.

„[Dacă va câştiga Navalnîi], el se va întoarce la un sistem de monopolizare a puterii, lucru care este neplăcut pentru toată lumea. Este foarte important ca Navalnîi să ajungă la putere alături de alte persoane”, i-a spus Hodorkovski lui Iuri Dud.

El a adăugat că, atunci când Putin a sosit pentru prima dată la putere în 2010, şi el a fost „mult mai liberal”.

„Calea pe care au păşit liderii acestei ţări a fost întotdeauna mai mult sau mai puţin aceeaşi”, a precizat Hodorkovski.

În septembrie 2016, Hodorkovski a anunţat că va finanţa un candidat pentru a concura împotriva lui Putin la alegerile prezidenţiale din 2018.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii