Hodorkovski face apel ca Navalnîi să fie sprijinit în candidatura sa la prezidenţialele din Rusia

Mihail Hodorkovski, fost magnat rus al petrolului aruncat în închisoare de Kremlin, a cerut susţinătorilor săi să sprijine eforturile liderului campaniei ruse anticorupţie, Alexei Navalnîi, de a candida la alegerile prezidenţiale de anul viitor.
Mihail Hodorkovski.
Mihail Hodorkovski. (Captură Foto)

Apelul lui Hodorkovski a fost făcut, sâmbătă, la o întâlnire a organizaţiei sale - Rusia Deschisă, şi reprezintă cel mai recent efort de manevră politică înaintea alegerilor din 2018 în care Vladimir Putin ar dori să obţină un al doilea mandat consecutiv.

Opoziţia rusă este divizată în mai multe grupuri, partide şi persoane fizice, dintre care mulţi s-au luptat unul cu altul ani de zile, subminând astfel eforturile pentru construirea unui front unit.

De când a fost graţiat de Putin în 2013, Hodorkovski a folosit organizaţia Rusia Deschisă pentru a încerca şi a construi o mişcare de opoziţie mai viabilă.

Carisma lui Navalnîi şi popularitatea sa tot mai mare au oferit unele speranţe că grupurile de opoziţie se vor coaliza în jurul său, în ciuda incertitudinii legate de condamnările avute în trecut, despre care susţinătorii săi au declarat că au avut la bază acuzaţii inventate şi motivate politic.

“Înlocuirea lui Putin cu un alt Putin nu poate funcţiona pentru noi. Prin urmare, propun să îl susţinem pe Navalnîi în alegerile prezidenţiale”, a scris Hodorkovski într-un mesaj postat pe Twitter.

Luna trecută, Navalnîi a făcut apel pentru organizarea celor mai mari demonstraţii antiguvernamentale din Rusia din ultimii aproximativ 5 ani.

Sperând să amplifice succesul acestor manifestaţii, care s-au soldat cu numeroase arestări, inclusiv arestarea sa, Navalnîi a făcut apel la noi demonstraţii pentru data de 12 iunie.