Hollande susţine că Franţa va crea o Gardă Naţională

Preşedintele francez Francois Hollande a anunţat crearea unei Gărzi Naţionale după seria de atacuri din Franţa, inclusiv uciderea unui preot din Normandia.
Preşedintele francez Francois Hollande.
Preşedintele francez Francois Hollande. (Captură Foto)

Hollande a declarat joi că structura de securitate va fi formată pentru a proteja mai bine cetăţenii împotriva atacurilor teroriste.

El a adăugat că Parlamentul se va reuni în luna septembrie pentru discuţii privind crearea noii forţe.

Palatul Elysee a susţinut joi, într-o declaraţie, că decizia a fost luată după ce Hollande s-a întâlnit cu parlamentarii.

“Preşedintele Republicii a decis crearea Gărzii Naţionale din cadrul rezervelor operaţionale existente”, conform declaraţiei.

Mişcarea are loc în condiţiile în care guvernul francez este criticat pentru incidentele din ultimele luni, considerate eşecuri ale securităţii, apărute în ciuda puterilor sporite acordate agenţiilor de informaţii.

În cel mai recent atac, doi bărbaţi înarmaţi cu cuţite au luat ostatici mai multe persoane într-o biserică din oraşul Saint-Étienne-du-Rouvray din regiunea nordică Normandia, în 26 iulie. Unui preot mai în vârstă i s-a tăiat gâtul.

Cei doi atacatori au fost împuşcaţi ulterior de ofiţerii de poliţie. După incident, agenţia de ştiri Amaq, afiliată grupului jihadist Statul Islamic, a anunţat că doi dintre membrii săi ar fi desfăşurat atacul.

O stare de urgenţă a fost impusă în Franţa începând cu noiembrie 2015, când o serie de atacuri desfăşurate în mai multe locaţii din Paris s-au soldat cu moartea a 130 de persoane şi rănirea a altor peste 350.

În plus, în oraşul Nisa, a avut loc un atac atac, în 14 iulie, când 84 de persoane au fost ucise în timp ce un tunisian a intrat cu camionul său într-o mulţime de oameni ce sărbătoreau Ziua Naţională a Franţei.

Aparent, Statul Islamic şi-a asumat răspunderea şi pentru acest atac şi pentru cel din noiembrie 2015.

Atacul din Nisa a iscat controverse după ce un fotograf israelian, a cărui soţie a lucrat în Mossad, a fotografiat şi postat imagini de la incident, dar şi de la atacul din Munchen. Ambele incidente au fost fotografiate de aproape, ridicând semne de întrebare despre probabilitatea ca persoana respectivă să se afle în proximitate în ambele cazuri.

Amănuntul a tulburat grupurile conspiraţioniste.