Hollande: UE va avea mai multe viteze sau va “exploda”

O Europa cu multe viteze, în care unele ţări se vor integra mai mult decât altele, este necesară pentru a evita o “explozie” a blocului european, a declarat preşedintele francez înaintea unei întâlniri cu patru state membre pentru pregătirea proiectelor UE.
Preşedintele francez Francois Hollande.
Preşedintele francez Francois Hollande. (Captură Foto)

“Europa cu 27 de state nu mai poate fi uniformă”, a declarat preşedintele francez Francois Hollande într-un interviu cu şase ziare europene, care a fost publicat luni.

“O perioadă mare de timp, această idee a unei Europe diferenţiate, cu viteze diferite şi ritmuri diverse de a progresa, a provocat multă rezistenţă. Dar, astăzi, ideea aceasta este necesară. Altfel, Europa explodează”, a precizat el.

Hollande a acordat interviul ziarelor Le Monde din Franţa, Sueddeutsche Zeitung din Germania, La Stampa din Italia, La Vanguardia din Spania, Gazeta Wyborcza din Polonia şi The Guardian din Marea Britanie. Interviurile au fost acordate înaintea unei întâlniri ce are loc, luni, în Versailles, la care participă Franţa, Germania, Italia şi Spania, pentru a pregăti două summituri UE: unul în Bruxelles săptămâna viitoare şi altul la Roma la sfârşitul acestei luni.

În 25 martie, liderii UE vor sărbători cea de-a 60-a aniversare a Tratatului de la Roma, care a stat la baza înfiinţării Comunităţilor Europene. Liderii vor publica o declaraţie în care vor prezenta perspectivele pentru următorii 10 ani, a declarat săptămâna trecută premierul italian Paolo Gentiloni.

Scopul întâlnirii din Versailles, între cele mai mari patru ţări UE, este acela de a se conveni asupra unei poziţii comune şi de a se promova o Uniune cu mai multe viteze după ce Marea Britanie va ieşi din bloc.

În viitor, a mai susţinut Hollande în interviu, “va exista un acord comun, o piaţă internă cu o monedă unică pentru unii”.

“Pe această bază”, a adăugat el, “va fi posibil, ca statele membre care vor dori, să continue în ceea ce priveşte apărarea, armonizarea fiscală, cercetarea, cultura şi problemele legate de tineret. Trebuie să ne imaginăm diferite grade de integrare”.

Interviul preşedintelui francez a avut loc după o declaraţie comună susţinută săptămâna trecută de miniştrii de externe francez şi german, care au afirmat că Franţa şi Germania sunt “foarte ataşate de succesul acestui proces”.

Totodată, săptămâna trecută, ţările Grupului Vişegrad – Polonia, Ungaria, Slovacia şi Republica Cehă – au avertizat împotriva “diviziunilor în sânul UE” ce ar putea duce la “dezintegrarea” blocului european.

În plus, Hollande a mai declarat că întâlnirea de luni din Versailles este doar o extensie a consultărilor obişnuite franco-germane înaintea summiturilor şi “nu este vorba de a impune punctul de vedere al celor mai populate patru ţări din zona euro”.

El a mai precizat că Uniunea Europeană ar trebui să profite de alegerea preşedintelui american Donald Trump.

“Interpretarea greşită [de către Trump] a ceea ce este UE ne obligă să demonstrăm coeziune politică, pondere economică şi autonomie strategică”, a afirmat liderul francez.

Hollande a mai declarat că Rusia “ne testează rezistenţa şi, în fiecare moment, măsoară echilibrul puterii”, dar dacă Europa este puternică şi unită “Rusia va dori o relaţie de durată şi echilibrată” cu UE.