Hong Kong - ciocniri cu poliţia într-o staţie de metrou, la o comemorare a atacului triadelor asupra manifestanţilor

Protest în Hong Kong într-o staţie de metrou, scenă a unor atacuri ale triadelor asupra manifestanţilor cu o lună în urmă
Protest în Hong Kong într-o staţie de metrou, scenă a unor atacuri ale triadelor asupra manifestanţilor cu o lună în urmă (Hong Kong Free Press)

Mii de rezidenţi din Hong Kong au organizat miercuri un protest antiguvernamental într-o staţie de metrou care a fost, luna trecută, scena unui atac comis de bande de huligani împotriva manifestanţilor.

Protestul a fost ocazionat de faptul că încă nu există un dosar în justiţie în acest incident, în ciuda mai multor filmări care atestă faptul că poliţia din zonă colabora cu huliganii, consideraţi membri ai crimei organizate din oraş.

Ieşirile staţiei de metrou au fost blocate cu pubele, cabine telefonice şi alte obiecte de mobilier stradal, iar unii protestatari au ridicat baricade pe străzile din jurul staţiei.

Demonstraţia de miercuri a fost ultima din seria care a început cu două luni în urmă, declanşată de încercarea Beijing-ului de a impune o lege prin care locuitorii Hong Kong-ului pot fi extrădaţi în China, la cererea procuraturii Partidului Comunist Chinez.

Oraşul Hong Kong se bucură de libertăţi care în China continentală au fost interzise de când Partidul Comunist a ajuns la putere, după cel de-al Doilea Război Mondial. Astfel că oraşul găzduieşte mulţi exilaţi şi transfugi, fiind deseori scena unor evenimente şi comemorări interzise în China - de exemplu a masacrului studenţilor din Piaţa Tiananmen.

Ciocnirile s-au oprit la limita unei bătălii veritabile cu poliţia, fiind înregistrat un singur incident în care o piatră a lovit scutul unui poliţist.

Protestul a marcat noaptea de 21 iulie, când zeci de bărbaţi purtând cămăşi albe au luat cu asalt staţia Long Yuen, la câteva ore după ce protestatarii au trecut prin centrul Hong Kong-ului şi au spart Biroul de Legătură cu China - principalul simbol al autorităţii regimului comunist.

Folosind ţevi şi bâte, cu o lună în urmă, bărbaţii au atacat protestatarii îmbrăcaţi în negru care se întorceau din insula Hong Kong, inclusiv trecători şi chiar jurnalişti, rănind 45 de persoane.