Hong Kong-ul interzice comemorarea masacrului din 4 iunie

4 iunie 2012, peste 180 de mii de participanţi s-au adunat în Victoria Park, Hong Kong, pentru a comemora masacrul mişcării studenţeşti din Piaţa Tiananmen, din iunie 1989
4 iunie 2012, peste 180 de mii de participanţi s-au adunat în Victoria Park, Hong Kong, pentru a comemora masacrul mişcării studenţeşti din Piaţa Tiananmen, din iunie 1989 (Sun Qing Tian / The Epoch Times)

La câteva zile după ce Congresul Naţional al Poporului, strâns la Beijing, a votat o aşa-zisa lege a securităţii naţionale care să fie aplicată oraşului Hong Kong, autorităţile locale au interzis comemorarea masacrului din Piaţa Tianamen, care ar fi trebuit să aibă loc pe 4 iunie.

Motivul oficial este că decizia ar fi luată ca măsură de prevenire a răspândirii noului coronavirus.

Hong Kong-ul este unul dintre oraşele din China în care era permisă comemorarea uciderii a mii de oameni de către armata chineză în momentul în care Partidul Comunist Chinez a decis să trimită tancurile împotriva studenţilor care protestau cerând eradicarea corupţiei.

Este neclar dacă locuitorii Hong Kong-ului vor lua în seamă interdicţia. Oraşul este zguduit de luni de proteste, deseori violente, generate de încercările regimului comunist chinez de a limita drepturile civile şi de a submina sistemul de justiţie moştenit de la britanici.

În China continentală, autorităţile au interzis inclusiv referirile vagi la evenimentele din 4 iunie 1989.

Anual, în Hong Kong, la ceremonia de comemorare a masacrului din 4 iunie participă sute de mii de persoane. Anul trecut, în Victoria Park au fost prezenţi 180.000 de oameni, potrivit organizatorilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe