Hong Kong-ul protestează împotriva guvernării chineze

Protestul anual pro-democraţie din Hong Kong a avut loc vineri, dar fără participarea unui cunoscut librar, critic la adresa Chinei continentale. Organizatorii au declarat că Lam Wing-kee s-a “retras” pe neaşteptate. Manifestanţii doresc ca guvernatorul pro-Beijing al regiunii să demisioneze.
Protest pro-democraţie în Hong Kong, 1 iulie 2016.
Protest pro-democraţie în Hong Kong, 1 iulie 2016. (Captură Foto)

Lam, unul dintre cei cinci librari din Hong Kong care au fost arestaţi şi reţinuţi timp de mai multe luni anul trecut în China, urma să conducă marşul de protest de vineri. Dar organizatorii au precizat că librarul a renunţat „pe neaşteptate” la participare.

El s-a întors în Hong Kong luna trecută şi a descris chinurile prin care a trecut timp de opt luni înainte să fie eliberat.

În cadrul unei conferinţe de presă surpriză desfăşurată luna trecută, Lam a declarat că a fost legat la ochi şi transportat în nordul Chinei, după ce a trecut graniţa pentru a-şi vizita prietena, în octombrie 2015. Editorul a precizat că a fost închis într-o cameră, interogat luni de zile şi forţat să semneze că renunţă la dreptul de a beneficia de un avocat sau de a-şi contacta familia.

În plus, Lam a mai declarat că, de frică, a fost nevoit să recite la televiziunea chineză de stat o mărturisire dinainte pregătită de poliţie, în care afirma că a făcut comerţ cu cărţi interzise.

Declaraţiile sale au alimentat temerile că Beijingul erodează semi-autonomia fostei colonii britanice.

Albert Ho, un legislator pro-democraţie care l-a asistat pe Lam, a declarat că acesta a observat că este urmărit de străini în ultimele două zile.

„El este tot mai îngrijorat în legătură cu siguranţa sa, aşadar a decis să nu participe la marşul din 1 iulie”, a susţinut Ho.

După începerea protestului de vineri, la care au participat mii de persoane, unii manifestanţi au repetat apelul ca liderul executiv nepopular al Hong Kong-ului, Leung Chun-ying, să demisioneze, arzând o efigie a acestuia, conform agenţiei de ştiri AFP.

Poliţia, care a dizlocat circa 1.700 de trupe pe traseul protestului, a avertizat manifestanţii că va lua măsuri serioase împotriva actelor ilegale.

Unii activişti au cerut întoarcerea oraşului sub conducerea britanică ca un pas important către independenţă după ce protestele pro-democraţie din 2014 nu au reuşit să obţină concesii.